Uniós források

Soha nem látott léptékű fejlesztés kezdődött Tihanyban 2011-ben. Építik az apátság új fogadóközpontját, és átadták a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Levendula Házát, a község önkormányzata mintegy 800 millió forintos beruházásba kezdett, ennek háromnegyedét uniós pályázatokból fedezik.

Tihany Község Önkormányzata többéves előkészítő munka után indította útjára a Tihanyi Legenda című projektjét. – A projekt célja a meglévő szolgáltatások bővítése, újak letelepítése és azok egyenletes, jó minőségének garantálása. Ez természetesen gondos tervezést igényel minden szinten, valamint megköveteli az összes résztvevő bevonását – mondta Koncz Mária ügyvezető igazgató. Nem könnyű összehangolni a turistaszám növelésére irányuló törekvést a fenntarthatóság igényével. A projekt gazdái, a helyi vállalkozók és civil szervezetek, szeretnék a tihanyi hagyományokat, a helyi gazdálkodási kultúrát feléleszteni. A megvalósítás 2011-ben indult, és a tervek szerint 2013 elején fejeződik be. Legfontosabb célkitűzése, hogy a nyári szezont a főidényen túlra is kiterjessze.

A projekt súlypontja Tihany főterének a kialakítása lesz. Az új főtér révén az apátsággal is vizuális kapcsolat jön létre, illetve a Belső-tó is kulturált módon válik megközelíthetővé. Tihany megújuló központjában a környezethez jobban illő kockakő burkolatot és zöld felületeket kapnak az utcák.

A település számtalan látványosságát három körútra fűzik fel. A Legenda körút a történelem iránt érdeklődőket célozza meg, lényeges eleme a hagyományőrzés. A Visszhang körút Tihany leghíresebb nevezetességét mutatja meg. A Levendula körút a Tihany gazdasági életét egykoron meghatározó levendulatermesztést mutatja majd be.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.