Nem ittas – a mája beteg

A bizonytalankodó vezető részegnek tűnt. Ám mert bizonyítottan nem ivott alkoholt és nem is volt drogos, a rendőr elengedte. Pedig az autós jobban tette volna, ha leállítja a kocsit: májbetegsége miatt csökkentek a reflexei, így a közlekedésben ön- és közveszélyessé vált.

A májzsugor egy rendkívül alattomosan kifejlődő kór. Ráadásul idegrendszeri tüneteket okozó szövődménye, a hepatikus encephalopathia (HEP), a májkárosodásnak még az ún. kompenzált, tehát panaszokkal nem, vagy alig járó stádiumában jelentkezik – és nem kevésbé alattomos: a legváratlanabb pillanatokban, hullámokban tör a gyanútlan betegre. Csökken a koncentrálóképessége, lelassulnak a reflexei, koordinációs zavar, szédülés, kézremegés lép fel. A beteg lehet aluszékony, letargikus – de kritikátlan, agresszív, súlyosabb esetben kifejezett zavart. Akár az alkoholmérgezettek…

Senki sem tudja pontosan megmondani, hogy hány – részegséggel könnyen összekeverhető – hepatikus encephalopathiában szenvedő krónikus májbeteg vezet autót. Sokan, mert rengeteg ember mája megy tönkre alkohol, de más ártalmak (májgyulladás, gyógyszerek, mérgek stb. miatt is, és alakul ki náluk májzsugor. Márpedig a HEP, ez az ideggyógyászati szövődmény, a krónikus májártalomban szenvedő 60–80 százalékában előbb-utóbb kialakul.

A tünetegyüttes némileg leegyszerűsített kórélettani oka, hogy a máj már nem képes elbontani a bélben termelődő, és onnan felszívódó toxikus anyagot, az ammóniát, amely aztán a vérárammal fölös mennyiségben jut az agyba, és ott lelassítja az idegsejtek közti kapcsolódást.

A folyamat idegrendszeri szövődményeit többnyire nem is maga a beteg, hanem a környezete, a rokonai (vagy a rendőr) észleli először. Hogy milyen sok ön- és közveszélyes autós cirkálhat az utakon, egy német hepatológus (májszakértő) vizsgálatai is kimutatták. A németországi Düsseldorfban dr. Dieter Haussinger, a helyi közlekedési szervek bevonásával, mérsékelt fokú, tehát első látásra tüneteket nem mutató hepatikus encephalopathiában szenvedőket „vizsgáztatott”, azaz tesztelte autóvezetői képességeiket. Az önkéntesek 50 százaléka tulajdonképpen megbukott, nem ment volna át egy gépjármű-vezetői vizsgán. Nem tartották a kijelölt útvonalat (enyhén kacskaringóztak), romlottak a reflexeik, ezzel persze a féktávolság is, és rosszul reagáltak váratlan stresszhelyzetekben.

Amerikában, is készültek hasonló felmérések. Ott a krónikus májbetegek, az átlagnál négyszer több balesetet és kárt okoztak (az USA a statisztikák és biztosítók hazája). Hogy menynyi egyéb munkahelyi, háztartási stb. problémával jár a hepatikus encephalopathia, azt ma még megbecsülni sem tudjuk.

Az ilyen embereket a vezetéstől nem lehet eltiltani, de igazságtalan is lenne. Ugyanis az idegrendszeri tünetek csak bizonyos helyzetekben törnek elő, az agy jó ideig képes kompenzálni, semlegesíteni a megnövekedett ammóniakoncentrátumot. Ám egy fertőzés, vérzés, gyógyszerek, de akár az étrend felborulásakor a betegeken azonnal jelentkeznek a HEP tünetei.

Dr. Abonyi Margit, a Semmelweis Egyetem I. Belgyógyászati Klinikájának docense szerint azért a HEP-pel is fel lehet venni a küzdelmet. Amikor a családorvosok meghosszabbítják a májbetegek gépjármű-vezetői engedélyét, ki szokták kérni a hepatológus véleményét is. Lehetőség szerint a családtagokat is felvilágosítják és elmondják nekik, mire figyeljenek, és mikor ne engedjék a beteget a volánhoz.

Amennyiben alkohol okozta a májbetegséget, a veszélyes tünetegyüttest még komolyabban kell venni, hiszen ilyenkor sokkal jelentősebbek az idegrendszeri károsodások.

A méregbontó szerv nem képes megbirkózni a bélből felszívódó toxinokkal
A méregbontó szerv nem képes megbirkózni a bélből felszívódó toxinokkal
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.