Mesterséges kaméleonnyelv

A békák és a kaméleonok csapódó nyelve az evolúció érdekes megoldása a repülő rovarokkal táplálkozó állatok számára. A japán Canon cég kutatója Alexis Debray egy hasonló funkciójú gépet szerkesztett, amely akár a legyeket is leszedi az ajtófélfáról. A New Scientist hasábjain egy animált grafika segítségével működés közben is látni a mesterséges nyelvet. A kaméleon nagy sebességgel löki ki a szájában harmnikaszerűen összehúzott nyelvét áldozatára. A kinyújtott nyelv hossza akár a kétszerese is lehet saját testhosszának. A kiröpítést a gyík egy U alakú nyelvcsont és nyelvizmai segítségével produkálja. A parittyaszerűen kilőtt nyelv akár 10 m/s-os sebességgel csap le áldozatára. Maga a nyelv nagyon könnyű, ezért a kaméleon nem agyonüti, hanem ragacsos nyálával a nyelvcsúcshoz ragasztja zsákmányát. A vadászat befejezéseképpen a harmonikaszerűen összehúzódó izmok visszarántják a nyelvet a zsákmánnyal együtt a kaméleon szájába. Az egész folyamat nem tart tovább mint a másodperc negyede.

Debray egy mágneses elven működő kilövőszerkezetet konstruált. Egy rugó végére műanyag szállal egy darab mágnest erősített. A mágnest ezután egy tekercsbe helyezte, majd áramot bocsátott át a tekercsen. Az elektromágnes nagy sebességgel kilőtte a rugó végén levő mágnesdarabot. A gyors művelet után a rugó másik végén beindult egy motor, amely mintegy felcsévélte a rugót és a mesterséges nyelvcsúcsot. Ezzel többé-kevésbé sikerült lemásolni a kaméleon vadászmutatványát. A találmány pontossága azonban meg sem közelíti a kaméleon nyelvével történő célzás hatékonyságát. Debray ezért a pontosság javítása érdekében apró szárnyakat tett a nyelvcsúcsot reprezentáló mágnes két oldalára. A jól megkonstruált szárnyacskák pályán képesek tartani a műnyelvet a célig.

A feltaláló véleménye szerint egy ilyen mesterséges eszköz kiválóan használható ipari gyártósoroknál, ahol a szállítószalagról rendszeresen le kell kapni a termékek egy részét, például mert selejt. Debray nem zárja ki annak a lehetőségét sem, hogy egyszerű légykapóeszközként használják az ügyes találmányt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.