Tisztító szuperhomok

Elsősorban a fejlődő országok számára jó hír, hogy egy új anyaggal könnyen és olcsón lehet megtisztítani a szennyezett vizet. A „szuperhomoknak” nevezett tisztítószer grafit-oxiddal bevont homokszemcséket tartalmaz.

Az Amerikai Kémiai Társaság folyóiratában megjelent közlemény szerint ezt a szuperhomokot olyan országokban használhatják, ahol szenny vízkezelés hiányában egyre jobban elfertőződnek a ivóvízforrások. Az Egészségügyi Világszervezet szerint ez a Szaharától délre fekvő afrikai országokban és Óceániá ban jelenthet megoldást.

Wei Gao, a Texasi Rice egyetem professzora a BBC-t arról tájékoztatta, hogy a korábban alkalmazott durva szemcsés homok szűrési hatékonysága nehézfémion és szerves anyagokból álló szennyezések esetén kevésbé volt jó, mint a finomszemcsés homokból álló szűrők. Az utóbbival történő szűrés ellenben nagyon lassú volt. A megoldást a két módszer ötvözése hozta el.

A fejlesztők a grafit-oxidot vízben egyenletesen elkeverték, eloszlatták, majd ezt a mixtúrát közönséges homokkal keverték össze. Ezt követően a keveréket néhány órán át 105 Celsius-fokon melegítették, egészen a víz teljes elpárolgásáig. A visszamaradt homok felületére tapadó grafit-oxidról utólag kiderült, hogy kiválóan megszűri a vizet, ráadásul mindezt gyorsan teszi.

A kutatók a módszer továbbfejlesztésével olyan keveréket akarnak előállítani, amely különösen érzékeny bizonyos szerves szennyező anyagokra, illetve fémekre. Mainak Majumder, a melbourne-i Monash egyetem kutatója szerint a szuperhomok szűrési képessége semmiben sem marad el a kereskedelmi forgalomban kapható aktív szénétől – csak sokkal olcsóbb annál.

Alapanyagot sem nehéz szerezni ehhez, hiszen Ausztráliában számos grafitbányában hatalmas mennyiség halmozódott fel grafitból. Ceruzának nem jó, de víztisztításra kiválóan alkalmas.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.