Őssejt doppinglistán

Ilyen még nem volt: egy amerikai sportoló ellen dopping, pontosabban teljesítménynövelő szer tiltott használata miatt indult vizsgálat – őssejtbeültetés miatt! Maga a beavatkozás sikeres volt, Bartolo Colonnak, az amerikai MLB (Major League Baseball) sztárjátékosának vállában és könyökében újra „kinőttek” az inak, ám a vizsgálóbizottságnak az a gyanúja, hogy a szöveti regeneráció gyorsítása érdekében emberi növekedési hormont (hGH, human growth hormone) is használtak. Az pedig doppinglistán van.

Bartolo Colon 2005-ben jutott a csúcsra, amikor az Egyesült Államokban elnyerte az év dobójátékosa titulust. Ám ezt követően megtört a karrier je, mert egyszerre sérült meg a váll- és könyökízülete. Évekig kínlódott vele, ki is került az élmezőnyből, míg végül dr. Joseph Purita floridai ortopéd sebész elvállalta a gyógyítását. 2010 áprilisában egy dominikai klinikán (a karib-tengeri államban olcsóbb a műtét, és kevesebb jogi aggály merül fel) sikeres őssejtbeültetést végzett. Amindössze 45 perces beavatkozás során a sportoló saját testének csontvelejéből és zsírszövetéből nyert őssejteket fecskendezett a károsodott ízületekbe. Az utóvizsgálatok tanúsága szerint a beültetett sejtek néhány hónapon belül teljes mértékben helyreállították a sérült szöveteket. A sportoló amerikai újságírók kérdésére több ízben megerősítette, hogy dobókarjának válla és könyöke teljesen rendbe jött, épp úgy működnek, mint új korukban. Igazat mondott, mert a mérések szerint ismét 150 km/óra sebességgel hajítja el a labdát!

Hogy ez az új szöveti helyreállító tudományág mennyire gyermekcipőben jár még, jól jellemzi, hogy azt sem tudjuk pontosan, hogyan működtek, mit végeznek a beültetett őssejtek. Az egyik elmélet szerint maguk a befecskendezett éretlen sejtek alakulnak át ín- és izomszövetté, a másik teória hívei pedig azt állítják, hogy az őssejtek olyan serkentő anyagokat termelnek, amelyek hatására az ízületben már eredendően ott lévő sejtek indulnak szaporodásnak.

Az is érdekes, hogy sportolóknál már évtizedekkel ezelőtt próbálkoztak valamiféle hasonló, primitívebb, egyben jóval drasztikusabb őssejtmódszerrel. A 80-as években sérült atléták csontjaiba apró lyukakat fúrtak, amelyekbe aztán mintegy beszivárogtak és megtelepedtek az őssejtek, és regenerálták a sérült csontokat és ízületeket.

Visszatérve a doppingvádakhoz –valószínűleg teljesen alaptalanok. Egyrészt Purita doktor a leghatározottabban cáfolta, és eddig nem is sikerült bizonyítani az ellenkezőjét, hogy emberi növekedési hormont (is) használt.

Ugyanakkor a floridai sebész is elismerte, hogy az őssejtbeültetéssel vissza lehet élni. Ezért sürgette, hogy a közeljövőben pontosan szabályozzák, hogyan és milyen beavatkozások végezhetőek el hivatásos sportolóknál.

A New Scientist vizsgálódásai szerint viszont teljesen légből kapottak azok a vádak, hogy az őssejt-beavatkozás az embereket bármiféle „szupererővel” ruházná fel, erről még semmilyen tudományos felmérés, ilyen közlemény nem jelent meg.

A vita csak most kezdődött, nyilván nem függetlenül attól, hogy óriá si pénzek forognak kockán. A sportban is: Colont az idén 900 ezer dollárért szerződtette a Yankees.

Az őssejtek sikeresen dolgoztak. Bartolo Colon egy május végi meccsen
Az őssejtek sikeresen dolgoztak. Bartolo Colon egy május végi meccsen
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.