Miért nem sikerül lefogyni?

„Képtelen vagyok…” – sóhajt sok fogyókúrázó, és ne tagadjuk, olykor hitetlenkedünk (biztos titokban eszik…).

Most állatkísérletes bizonyítékok igazolják, hogy ha valaki zsírdús ételeket fogyaszt, éppen azok az agysejtek betegszenek meg vagy pusztulnak el, amelyek a testsúlyt szabályozzák. Így aztán érthető, ha a fogyókúra valóban eredménytelen lesz.

Joshua Thaler, a seattle-i egyetem diabétesz- és elhízáscentrumának munkatársa az amerikai endokrinológusok ez év június elején rendezett bostoni kongresszusán számolt be azokról a patkánykísérletekről, melyek során az állatokat rövidebbhos szabb ideig (napokig és hónapokig) ún. „amerikai diétán” tartották, majd az állatok agyát gondos biokémiai, képalkotó és sejtelemző mikroszkópos vizsgálatoknak vetették alá.

Az amerikai diéta a „nyugati étrend” fogalmával azonos, nem más, mint egy igencsak egészségtelen táplálkozás. Jellemzője, hogy sok állati (telített) zsírt, sok cukrot, édes italokat és kevés rostot tartalmaz. Köztudomásúan nemcsak hizlal, de számos betegség, köztük az érelmeszesedés előfutára. Aligha véletlen, hogy az egészségügyi hatóságok az ilyen típusú élelmiszerek fogyasztásának csökkentését akár adókivetéssel is szorgalmazzák, ahogy nálunk is akarták, bár úgy tűnik, a zsírt a lobbiérdekek kivették a törvénytervezetből.

Joshua Thaler a kísérletekbenmeglepő eredményre jutott. Ami várható volt: a zsírral bőven táplált állatok testsúlya a kísérlet alatt folyamatosan nőtt. Ami viszont nem nőtt: az állatok agyában, a hipotalamuszban helyet foglaló bizonyos sejtek száma, éppen azok, amelyek a testsúlyszabályozásért felelősek. Ezek éppen ellenkezőleg, gyulladásba jöttek, ráadá sul az ilyenkor védelemre szokásosan felsorakozó ún. makro- és mikrogliasejtek a zsíros táplálás kezdetekor megjelentek ugyan, de idővel elmaradtak.

Ugyanakkor a kísérlet kontrollcsoportjában az állatokat a szokásos laboratóriumi táprenden tartották, itt a leírt agyi károsodásoknak nyoma sem volt.

Joshua Thaler azt mondja, nem világos, hogy a leírt idegsejtgyulladás és -pusztulás állandósul-e, de hogy a bőséges zsírbevitel mindezeknek az egyik oka lehet, az bizonyítottnak vehető.

Ami azt illeti, azt hittük, hogy a zsíros étkezés elhízáson túli anyagcserehatásait eddig is ismertük, és a kérdésnek a mindennapokban egyre több figyelmet szentelünk. De hogy a „nyugati étrend” a testsúlyt szabályozó agysejteket is károsítja, ez újdonság.

Minthogy ez idő szerint az egész világon egyetlen fogyókúrás orvosi gyógyszer van forgalomban, nagyon is sürgető, hogy a kísérletes eredmények a gyógyszerkutatásnak újabb irányt szabjanak.

A zsír károsítja a testsúlyszabályozó sejteket
Trainer Chris Powell (L) coaches Dana Baker on U.S. reality TV show "Extreme Makeover: Weight Loss Edition" in this undated 2011 handout. Powell may hold a degree in exercise science, but he says his business is transformation. The 33-year-old Arizonian has been working with the super obese since 2003, and serves alternately as coach, drill sergeant, cheerleader and shoulder to cry on to desperately obese people struggling to lose fully half their body weight. To match Reuters Life! FITNESS-TRANSFORMATION/ Mandatory Credit REUTERS/ABC/Greg Zabilsky (UNITED STATES - Tags: SOCIETY HEALTH ENTERTAINMENT) NO RESALE. TABLOIDS OUT. NO BOOK PUBLISHING WITHOUT PRIOR APPROVAL. NO ARCHIVES. FOR EDITORIAL USE ONLY. NOT FOR SALE FOR MARKETING OR ADVERTISING CAMPAIGNS. THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY. IT IS DISTRIBUTED, EXACTLY AS RECEIVED BY REUTERS, AS A SERVICE TO CLIENTS. NO THIRD PARTY SALES. NOT FOR USE BY REUTERS THIRD PARTY DISTRIBUTORS. MANDATORY CREDIT
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.