Mobilra megy a Google

Ha a világ legelterjedtebb internetes keresőprogramját okostelefonra szabják (át), az feltehetően nemcsak a mobiltelefonok, hanem az internet jövőjéről is üzen valamit. Márpedig most ez a hír: A Google háza táján olyan változtatásokra készülnek, amelyek az érintőképernyős, de a számítógépekhez képest kis kijelzős mobilok kezelőfelületén teszik könnyebbé a keresést és a navigálást.

Bizonyos új funkciókhoz nem is lesz szükség többé a kijelzőn történő manipulálásra – ilyen például a Voice Search, amely a nevéből adódóan hangalapú kulcsszavas keresést jelöl. Vizuálisabb típusok kedvéért lesz a programban Search by Image, azaz képalapú keresés is: ilyenkor arra a tárgyra, személyre vagy fogalomra kereshetünk, amelyet a kép ábrázol, magát a felvételt pedig egy tetszőleges honlapról, vagy a saját galériánkból húzhatjuk át a Google keresőmezőjébe.

Beépülnek a keresőbe lokalizá ciós szolgáltatások is – ezek az aktuális tartózkodási helyünk közelében lévő üzletekhez, szolgáltatásokhoz mutatnak utat (tehát ha pizzériát keresünk, ebben az alkalmazásban a legközelebbi üzlet lesz a legrelevánsabb találat, amit a keresési eredmények alatt a szoftver térképen is megjelöl).

Lesz a programban nagyító (digitális zoom) a találati oldalak vagy oldalrészletek kinagyítására, és egy kikapcsolható gépeléskönnyítő is, amely előre felajánlja a félig beírt szavak befejezési lehetőségeit.

Az új szolgáltatásokat már ki lehet próbálni androidos vagy Apple-készülékekről a Google.com-on.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.