Vérünkkel hajtott turbina

Egy véráramturbina lett a május elején Luzernben rendezett alkalmazott orvosi mikrotechnológiai kongresszus szenzációja.

A PhysOrg online tudományos hírportál által ismertetett svájci találmány lényegében egy véráramba telepíthető mikroméretű folyadékturbinácska a vele egybeépített kis áramfejlesztővel, generátorral. Az abban termelt áram elegendő például egy pacemaker árammal való folyamatosan ellátására, azaz kiváltja az elemek cseréjét, vagy külső hálózatról történő vezetékesműködtetését. Egy tágas érbe telepítve a normálisan áramló vér mozgása forgatja, és a teljesítménye 800 mikrowatt. (A szívritmusszabályozók 10 mikrowattosak.)

A mindössze egy milliméter átmérőjű mikro „vérerőművet” a berni egyetemen tervezték és készítették. A konferencián a vérturbinát persze még nem élő emberben, hanem egy érrel azonos méretű, hajlékony és átlátszó műanyag csőbe építve működtették. Bemutattak egy, a mellkasi artériákat utánzó csőrendszert is, amelyben három vérturbina is működik. Azok közül már az egyik is elegendő áramot ad egy pacemaker működtetéséhez.

A vérturbina azonban nemcsak áramfejlesztésre használható, hanem az érrendszerben különféle gyógyító folyadékok továbbítására is.

A vérturbina működésével járó örvénylés viszont elősegítheti az érfalakon a káros anyagok lerakódását, a vérrögképződést. A célmost e veszélyek elhárítása, de továbbá kiegészítők tervezését is megkezdték a termelt áram tárolására és átalakítására más, testbe épített szerkezetek áramellátására.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.