Orgazmus agyi vezérléssel

Bár az orgazmusról elmondható, hogy szinte egyetemes emberi jelenség, a mai napig keveset tudunk róla. Pedig becslések szerint az elmúlt évben az amerikai nők negyede nehezen jutott el az orgazmusig, és 5–10 százalék körül mozog azok száma, akik soha nem is képesek elérésére.

Barry Komisaruk amerikai professzor 25 éve kezdte kutatni az orgazmust. Kollégáival nemrégiben funkcionális mágneses rezonancia vizsgálattal (fMRI) követték nyomon a női orgazmus elérése során bekövetkező agyi aktivitást. Eredményeikről a New Scientist egyik májusi száma ad hírt.

Legújabb vizsgálataik során Komisarukék rájöttek, hogy a női nemi szervekből az ingerület többféle úton jut el az agyba, ráadásul kiderült, hogy a gyönyör alatt a nők módosult tudatállapotba kerülnek. A kutatók olyan agyterületen tapasztaltak aktivitást, ahol a korábbi orgazmuskutatások során még sosem: a homloklebeny elülső részén elterülő prefrontális kortexnek (PFC) nevezett régióban. Ez az agyterület aktivizálódik azoknál is, akik képesek az orgazmust csupán fantáziálással elérni.

Az MRI-vizsgálatok szerint az orgazmus előidézése során mintegy 30 olyan agyterület aktiválódik, melyek szerepet játszanak a tapintásban, a memóriában, a jutalmazásban vagy a fájdalomérzékelésben. Az elképzelt érintések kisebb mértékben ugyan, de azonos agyterületeket aktiváltak, a prefrontális kortexet kivéve, ez a terület ugyanis éppen nagyobb aktivitást mutatott, mint amit a valódi érintésnél tapasztaltak. Komisaruk szerint ez a jelenség a fantáziálással, elképzeléssel vagy az agyból kiinduló („top-down”) élettani folyamatok szabályozásával lehet öszszefüggésben.

Janniko Georgiadis holland kutató és kollegái hasonló kísérleteikben viszont azt tapasztalták, hogy épp ennek az agyterületnek egy része (az orbitofrontális kortex – OFC) „kapcsolt ki” az orgazmus során, és talán éppen ennek köszönhető a módosult tudatállapot elérése. Szerinte elképzelhető, hogy az OFC a szexuális szabályozás központja, és talán e kikapcsolás segítségével lehet könnyebben elérni a gyönyör tetőpontját. Abban azonban nem biztos, hogy e megváltozott tudatállapot szükséges-e az orgazmus eléréshez, vagy csak egyfajta „mellékhatás”. Azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a kielégülésre képtelen nők erre a kikapcsolásra nem képesek.

Az egymásnak ellentmondó eredményekre az lehet a magyarázat, hogy míg Komisarukék önkielégítést végző nőket vizsgáltak, a holland kutatók vizsgálati alanyai partnereik segítségével elégültek ki. A kikapcsolás mértéke pedig talán ez utóbbi esetben nagyobb lehetett.

Julia Heiman amerikai kutató szerint ezek a vizsgálatok azért nagyon fontosak, mert az orgazmus több agyterülettel (pl. a jutalmazáséval) is kapcsolatban áll. Mivel az orgazmus erős „fájdalomcsillapító”, Komisaruk szerint az orgazmus kiváltásának vizsgálata segíthet megérteni, miként használható fel a „top-down” szabályozás a testérzetek (pl. a fájdalom) szabályozásában. E szabályozás legegyszerűbb példája a placebohatás, amikor elhisszük, hogy a bevett szer használni fog, és ezért az valamilyen módon tényleg használ is.

A gyönyör és a fájdalom feldolgozásában szerepet játszó agyterületek szerepének megismerése hozzájárulhat az ezek szabályozására irányuló hatékonyabb „top-down” technikák kifejlesztéséhez.

Módosult tudatállapot – az egyik agyterület kikapcsol
Módosult tudatállapot – az egyik agyterület kikapcsol
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.