Nyolcra át

Hogy mikor debütál, azt pontosan még nem tudjuk, viszont egyre jobban látszik, hogy milyen lesz: napvilágot láttak az első konkrét részletek a Windows 8 felépítéséről és működéséről. A váratlanul sikeres, és ezzel az egészMicrosoftot újrapozicionáló 7-es utóda két kihívásnak kell hogy megfeleljen: egyrészt elvárás, hogy folytassa az előd diadalmenetét, másrészt lehetőleg a nagy konkurens Apple-fejlesztéseire is reagáljon.

A Windows 8 szakít a 7-es dizájnkoncepciójával, és egyszerűbb, minimalistább kezelőfelületet használ (hasonlót a cég új mobil operációs rendszeréhez). A másik változás, hogy egységes rendszerben igyekszik kezelni az asztali gépekre és a tabletre szánt alkalmazásokat, aminek kivitelezhetőségével kapcsolatban az eddigi kommentárok többsége szkeptikus. Az ikonok „élnek”, azaz mindig az adott alkalmazásban utoljára használt elemeket mutatják.

Feltűnő újdonság a mozaikalapú ikonrendszer, ami a start menü, az asztal és a tálcák maximális testreszabhatóságát, átméretezhetőségét szolgálja. A másik meghökkentő elem a Store ikon megjelenése, ami arra utal, hogy az Apple-hez hasonlóan a Microsoftnak is lesz „alkalmazásboltja”. Mivel ugyanaz az operációs rendszer dolgozik majd az egeres-billentyűzetes és az érintőkijelzős készülékeken is, a program természetesen virtuális billentyűzetet is tartalmaz. Méghozzá rögtön kétfélét: az egyik a kétkezes (QWERTY/QWERTZ) verzió, a másik pedig azoknak készült, akik az okostelefonjukonmármegszokták, hogy a két hüvelykujjukkal gépelnek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.