Boszorkányüldözés: megdöbbentő vád olasz szeizmológusok ellen

Olasz kormányzati tisztviselők azzal vádolták meg az ország legnépszerűbb földrengéskutatóit, hogy nem jósolták meg előre a 2009-es pusztító természeti katasztrófát, amely Olaszországban 308 ember halálát okozta.

Az Egyesült Államok Geológiai Szolgálatának (USGS) szóvivője a vádak hallatán középkori boszorkányüldözéshez hasonlította az eljárást. Ennek ellenére tény, hogy Enzo Boschi, az Olasz Nemzeti Geofizikai és Vulkanológiai Szolgálat (INGV) elnöke és hat másik tudós ellen múlt szerdán azzal emeltek vádat, hogy nem jósolták meg a közelgő katasztrófát.

Lassan egy éve annak, hogy a nemzetközi szakmai közvéleményt is mélységesen felháborító képtelen vád felmerült. A buzgó hivatalnokokon kívül még a laikus közvélemény is tudja, hogy a földrengéseket lehetetlen előrejósolni. John Vidale, a Washington Állami Egyetem szeizmológus professzora szerint a földrengés-előrejelzés egyszerűen lehetetlen. „Az egyik probléma, hogy nem tudjuk, milyen energiának kell felhalmozódnia a földkéregben, hogy a földrengés kipattanjon. És azt sem tudjuk mérni, hogy egy adott pillanatban milyen energia halmozódott fel egy földrengésveszélyes helyen.

A hét tudós ellen indult eljárás hallatán a világ legnagyobb tudományos szervezetének vezetője, Alan Leschner (AAAS) levélben tiltakozott az olasz kormánynál – mind hiába. A FoxNews.com-honlapon nyilatkozó Leschner szerint a vádlók tökéletesen félreértik a tudomány természetét, jellegét. Kezességet várnak el egy olyan ügyben, amelyre nem lehet kezességet vállalni. „Nem értik, hogy a tudomány bizonyos kérdésekre nem tud válaszolni. Egy ilyen lépés egyetlen dologra alkalmas, a tudósok megfélemlítésére.”

Boschi ügyvédjét, Marcello Melandrit is megdöbbentette az eljárás, különösen azért, mert a rengés előtt nem sokkal éppen Boshi jelentette ki, hogy Olaszországban belátható időn belül újabb pusztító földrengés várható. De természetesen azt nem tudta megmondani, hogy az hol és mikor pattan ki. Melandri szerint Boschi soha nem a lakosság megnyugtatására, veszélyérzetének csökkentésére törekedett. Éppen ellenkezőleg, minden alkalommal világossá tette, hogy „egy bizonyos ponton valószínű, hogy lesz egy nagy földrengés.”

Az olasz vádak fényében legalábbis érdekes, hogy az amerikai űrhivatal, a NASA egyik munkatársa szerint a március 11-én Japánban óriási károkat okozó 9-es erősségű földrengés előtt az ionoszférában jelentősen megnövekedett az elektronok száma, a maximumot három nappal a földrengés előtt mérték. Ezzel párhuzamosan a felszín felől érkező infravörös sugárzás is megugrott, melynek maximumát a rengés előtt pár órával regisztrálták.

Tóth László szeizmológus, az MTA Geodéziai és Geofizikai Kutató Intézet munkatársa szerint nem szabad túlzott jelentőséget tulajdonítani ennek a megfigyelésnek. Lehet, hogy véletlen egybeesésről van szó.

Akkor van értelme ezt vizsgálni, ha más földrengéseknél is hasonló jelenséget tapasztalnak az ionoszférában, eddig azonban ilyet sosem észleltek. Szakmai meggyőződése, hogy továbbra sem jósolható meg, hol és mikor pattan ki egy földrengés? Ennek oka az, hogy a rengéseket kiváltó feszültségfelhalmozódás évtizedeken át tart, és az inhomogén kőzetlemezekben nem lehet megmondani, hogy ez mikor vezet rengéshez.

Annyit tudunk mindössze mondani, hogy egy adott térségben előbb-utóbb bekövetkezik egy rengés, de azt nem, hogy ez a rengés másnap vagy tíz év múlva pattan ki. A magyar szakember szerint az olasz per csak a tudósok felmentésével zárulhat, hiszen nem követtek el szakmai hibát.

Földrengés után 2009 áprilisában L’Aquilában
Földrengés után 2009 áprilisában L’AquilábanFOTÓ: REUTERS ALESSANDRO BIANCHI
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.