Különleges „seprűvel” takarítanának a Föld körül

Már-már rendszeressé vált, hogy a Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó űrhajósoknak az állomás pályának módosításával űrszemétdarabokat kell kikerülniük. A nem működő műholdak, azok ütközésével létrejött műholdtöredékek és Föld körüli pályán keringő rakétafokozatok alkotta űrszemét egyre komolyabb és egyre több problémát okoz.

Az egyes űrhatalmak saját műholdjaik és űrhajósaik védelme érdekében folyamatosan pásztázzák az eget, hogy nyomon követhessék az űrszeméttestek pályáját, eloszlását. Jelenleg körülbelül 20–25 ezerre tehető a tíz centiméternél nagyobb átlagos átmérőjű űrszemetek száma. Egy és tíz centiméter közé eső töredékből viszont akár több millió is lehet. Ha ezek valamelyike eltalál egy működő műholdat, egy űrhajót vagy a Nemzetközi Űrállomást, sok millió dolláros anyagi kárt okozhat, de az emberi életet is veszélybe sodorhatja.

Bár korábban is számolni kellett vele, a kilencvenes években ébredtek rá az űrhatalmak, ez így nem mehet tovább. Ha leállnánk valamennyi műholdindítással (ezzel feladva a műholdas helymeghatározást, műholdas időjárás-előrejelzést, kábeltévét, stb.), a következő 50–100 évben akkor is tovább nőne az űrszemétdarabok száma. Nagynak mondható sűrűségük miatt ugyanis a véletlenszerű ütközésekkor ismét csak kisebb töredékek keletkeznek. A folyamat egyre inkább megállíthatatlannak tűnik, hiszen nem készült még megfelelő terv az űrszemét mennyiségének drasztikus csökkentésére, vagyis a Föld körüli térség „kitakarítására”. Egészen mostanáig. Persze feltéve, hogy a Jerome Pearson (Star Technology and Research, Dél-Karolina, USA) elgondolása megvalósítható.

A kutató egy 11 km hosszú kábelt állítana Föld körüli pályára: egyik vége a Földtől távolabb, másik közelebb helyezkedne el. A kábel a felezőpontjában, önmagára merőleges tengely körül forogna, egy keringés során mintegy 6–8 teljes fordulatot téve meg. (A forgástengelynek a Föld körüli pályán történő megváltozását bolygónk mágneses tere segítené.) Az űreszköz az EDDE (ElectroDynamic Debris Eliminator) nevet kapta.

A kábel egyik végén egy űrszemét gyűjtésére, nem működő műholdak befogására alkalmas eszköz, egyfajta „háló” működne, amely mintegy megragadná a kisebb űrobjektumokat. Azzal, hogy az EDDE forog a tengelye körül, a befogott testet a felső légkörhöz közelebbi pályára helyezheti, ahol elengedné. A légkör az alacsonyabb pályán már jobban fékezi az űrszemetet, s így az hamarosan elégne.

A Pearson által már évekkel ezelőtt kidolgozott koncepciót japán és francia tudósok továbbfejlesztették. Az EDDE ugyanis nem keringhet folyamatosan ugyanazon a pályán, hiszen ebben az esetben csak saját maga környezetét tisztíthatná meg. Ezért a szakemberek szerint egy ionhajtóművel kellene fölszerelni az „űrseprűt”. Az ionhajtómű napelemek segítségével nyerné a működtetéséhez szükséges elektromos áramot. De arra is gondoltak, hogy az EDDE-t egy elektrongyűjtő és egy elektronkibocsátó eszközzel is fel lehetne szerelni. A kábelben így elektromos áram indulhatna meg, ami a mágneses térrel kölcsönhatva megváltoztathatja az EDDE pályáját. Emellett a kutatók szerint a nagyméretű, de már nem működő műholdakat robotkarral kellene befogni. Ez a robotkar a kábel másik oldalán kapna helyet.

Az eljárás nemcsak alacsony Föld körüli pályán, hanem akár a Föld felszínétől 36 ezer kilométeres magasságban, az Egyenlítő felett elhelyezkedő ún. geostacionárius pályán is alkalmazható lenne. Ebben az esetben nem a felső légkörbe kerülnének az elöregedett műholdak, hanem egy távolabbi pályára, ahol már nem veszélyeztetik egymást.

Míg a mérnökök továbbcsiszolgatják az űrseprű terveit, a jogászok sem tétlenkednek, s egy ténylegesen létező jogi problémára hívják fel a figyelmet. Az űrszemét (műholdak, műholddarabok stb.) ugyanis a gyártó ország vagy cég tulajdona. Milyen jogalapon történhet tehát az űrszemét befogása és elégetése, ki dönti el, melyiket kell megsemmisíteni és melyiket nem? S ebből a szempontból külön gondot okozhat a kiöregedett kémműholdak befogása, megsemmisítése.

Mindenki takarítson a saját háza táján – mondhatnánk. Csakhogy a világűr egy igen speciális, közös „háztáj”.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.