Uniós DRM-reform

A kreativitást ösztönző jogok hatékonyabb védelme, és nagyobb szabadság a hozzáférés terén – ezt a két, látszólag ellentétes igényt kell kielégítenie az EU új szellemitulajdon-védelmi szabályozásának. A napokban elfogadott jogalkotási stratégia szerint a szerzői jogok, illetve azon belül is a digitális jogkezelés (digital rightsmanagement – DRM) rendszerét alakítják át a legalaposabban.

A digitálisan rögzített szellemi termékek esetében a legfontosabb újdonság a több területre vonatkozó felhasználási engedélyek bevezetése lesz, ahol egyelőre a nemzeti jogszabályok vannak uralkodó szerepben. A cél egy egységes európai digitális piac létrehozása, ahol a felhasználás (letöltés, másolás, lejátszás stb.) engedélyezése egyszerű, a képződő bevételek pedig átlátható módon és igazságos rendszerben oszlanak meg a mű létrehozói, illetve kereskedelmi terjesztői között. A zenei iparág várhatóan egészen új jogkezelési rendszert kap (ebben az ágazatban ütközött ki leginkább az ellentmondás a meglévő jogszabályok és az átalakult technikai környezet illetve felhasználói szokások között).

Megszűnik az olyan nyomtatott anyagok digitalizálásának és internetes elérhetőségének korlátozása, amelyek szerzői jogvédelem alatt állnak ugyan, ám a jogtulajdonosuk ismeretlenek vagy nem fellelhetőek. Várhatóan valamilyen közös alapba folynak majd be a bevételek, amelyekből az időközben „megtalált” jogosultak megkaphatják majd a nekik járó díjat. Formálódik a megállapodás a kereskedelmi forgalomban már nem lévő művek digitális kiadhatóságáról is: itt is a bevételmegosztás és az engedélyezés átalakítása lehet a megoldás.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.