Gyógyszert, amilyen gyorsan csak lehet

Amerikai tudósok a közelmúltban a HIV-fertőzés terjedését majdnem teljesen megakadályozó módszert ismertettek. A Myron Cohen, az észak-karolinai egyetem kutatója által irányított nagyszabású vizsgálat előzetes eredményeit 2011. május 20-án az Amerikai Nemzeti Allergiás és Fertőző Betegségek Intézete tette közzé. A hír azonnal bejárta a világsajtót.

A betegek és fertőzöttek kezelésén túl a legfontosabb cél megakadályozni a kór terjedését. Itt is van ugyan előrehaladás, de számos vizsgálat és részeredmény után most egy nemzetközi tanulmány alapján egyértelművé vált, mi a teendő.

A vizsgálat három földrész (Afrika, Amerika, Ázsia) 13 országában zajlott. A tanulmányba 1763 olyan párt vontak be, ahol az egyik fél HIV-fertőzött volt. A párok az átvitelt meggátló védekezési módokat (pl. óvszer) a vizsgálat során is alkalmazták. A párokat két csoportra osztották. Az egyik csoportban a szokásosnál korábban elkezdték a betegek vírusellenes kezelését (az antiretrovírus-terápiát), a másikban csak később, egyes betegségtünetek jelentkezésekor.

A HIV vírus a szervezet speciális immunsejtjeit, az ún. CD4+ fehérvérsejteket támadja meg, aminek következtében ezek mennyisége a betegség előrehaladtával fokozatosan csökken. A nemzetközi állásfoglalások a betegség kezelését a CD4+ sejtek kritikus értékéhez kötik, csak attól kezdve ajánlják, ha mennyiségük egységnyi vérben 350 alá süllyed. (Ez dr. Szlávik János, a László kórház infektológusa szerint a hazai gyakorlattal is egybevág.) Az említett vizsgálatban azonban a kezelést az első csoport 886 HIV-beteg párján már jóval magasabb sejtszámnál, 350–550 között elindították, azaz már akkor, amikor ezek az emberek még csaknem egészségesek voltak.

Míg a kezeletlen párok partnerei közül 27 fertőződött meg HIV-vel, a korán kezelt párok partnerei közül csak egyetlenegy! Ez a 96 százalékos rizikócsökkenés kétségtelen bizonyíték, olyannyira, hogy a 2005-ben kezdődött, többévesre tervezett vizsgálatot a kedvező eredmény miatt az eredeti befejezés előtt berekesztették. (Erre mindig sor kerül, ha valamely eredmény annyira magáért beszél, hogy megengedhetetlen a kezelésben nem részesülő kontrollcsoportot továbbra is hatóanyag nélkül hagyni). A 27 esetben mindkét nemnél sikeresen csökkent a vírus átvitele, de a megállapítás csak heteroszexuális párokra érvényes, mivel a homoszexuálisok háromszázalékos aránya nem volt elégséges a következtetések levonásához. A vizsgálat eredménye azt bizonyítja: a HIV-beteg kezelésével nem szabad megvárni az előrehaladottabb stádiumot, a fertőzés első igazolása után azt azonnal el kell kezdeni. Ez az egészen korai antiretrovirális kezelés a partnert védő megelőzés alapja.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2011 júliusára tervezi a HIV-betegséggel összefüggő újabb ajánlását. Margaret Channak, a szervezet igazgatójának véleménye szerint a fenti eredmények nyomán a betegek korai antivirális kezelése nem maradhat ki az ajánlásból.

Ha az idejekorán kezdett gyógyítás teret nyer, ez a világon több mint tízmilliárd dollárba fog kerülni, figyelmeztetett Michel Sidibe, az ENSZ HIV-program- (UNAIDS) igazgatója. Erre vélhetően aligha lesz pénz. De ahhoz sem, hogy belássuk, ez még mindig olcsóbb, mint új betegek sokaságát kezelni.

Ahogy kiderül a fertőzés, azonnal kéne a gyógyszer
Ahogy kiderül a fertőzés, azonnal kéne a gyógyszer FOTÓ: MÓRICZ SIMON
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.