Lendületben a fiatal tudósok

Annak érdekében, hogy Magyarország helyt tudjon állni a nemzetközi tudományos, intellektuális és oktatási versenyben, a kutatói pályát vonzóvá kell tenni. Ezért indította el 2009-ben Pálinkás József akadémiai elnök a Lendület Programot.

2009-ben öt, 2010-ben hét kutatócsoport alakult. Az idei kiírásra száz jelentkezés futott be, közülük tizenhatan nyertek – idén először sen pályáztak. A programban elnyerhető maximális összeg évi 60 millió forint, amelyet öt éven át kap meg a kutató. A korábbi pályázatokkal együtt az Akadémia ebben az évben 1,1 milliárd forintot fordít a programra.

Az idei kiírás újdonsága volt, hogy a Lendület Programot az Akadémia az egyetemekre is kiterjesztette. Szintén változás, hogy a kutatócsoportok vezetésére jelentkezők életkoruknak megfelelően két kategóriában pályázhattak. Az egyikben önálló kutatói pályájukat kezdő, 30–40 év közötti fiatal kutatócsoport-vezetők jelentkezését várták. A másik kategóriában sikeres, önálló kutatói pályát folytató, 35–45 év közötti, a nemzetközi mezőnyben is kiemelkedő teljesítményű kutatók adhatták be pályázataikat. A nyertesek közül többen hazaköltöznek, többen pedig a nyugati körülményeket biztosító pályázatnak köszönhetően nem mennek külföldre.

Tulassay Tivadar, a Semmelweis Egyetem rektora szerint a kormánynak hosszútávon támogatni kell ezt a programot, mert ezzel a lehetőséggel meg lehet szólítani, itthon lehet tartani a tehetségeket. A lapunknak nyilatkozó rektor szerint ebbe a szférába pénzt és energiát kell fektetni. Fontos, hogy a kiválóságokat befogadó intézetek és egyetemek más formában is kiemelt támogatást kapjanak. Európa ugyanis ezeket az intézményeket tartja számon. Nem véletlen, hogy a nyertes fiatalok az ELTE, a Műegyetem, a Semmelweis Egyetem, a szegedi, a pécsi és a debreceni egyetemet választották az elkövetkező öt évre – ezekben az intézményekben folyik ugyanis kontinentális szinten is elismert kutatás.

1,1 milliárd

A korábbiakkal együtt az Akadémia ebben az évben 1,1 milliárd forintot fordít a programra.

Az idei tizenhat nyertes

Makara Judit kutatóorvos, Szüts Dávid molekuláris biológus, Báldi András ökológus, Domokos Péter fizikus, Kovács Tamás György fizikus, Surányi Balázs nyelvész, Bányai Krisztián virológus, Reglődi Dóra anatómus, Bíró Tamás kutatóorvos, Zaránd Gergely fizikus, Derényi Imre fizikus, Geiszt Miklós kutatóorvos, Fekete Andrea gyermekgyógyász, Ősi Attila paleontológus, Martinek Tamás vegyész és Kovács Mihály biokémikus.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.