Biotechnológiai boszorkánykonyha a Regensburgi Egyetemen

A Regensburgi Egyetem modern campusegyetem a középkori hangulatú város déli peremén. Bár alig ötvenéves, ma már a biotechnológiai kutatások fontos központjaként tartják számon. Az egyetem biológiai tanszékének kutatói, tudományos munkatársai évtizedek óta foglalkoznak a biokatalizátorok mesterséges körülmények közötti szaporításával és hasznosítási lehetőségeivel. Manapság az ipari folyamatok 80 százalékában kémiai katalizátorokat alkalmaznak, ám ezek az anyagok csak nagyon magas hőmérsékleten és rendkívül magas nyomás alatt fejtik ki hatásukat, mondta előadásában Robert Huber professzor. Ezáltal természetesen rendkívül energiaigényesek és nagymértékben károsítják a környezetet. Ezzel szemben a biokatalizátorok környezetbarátok, hatékonyabban és gyorsabban fejtik ki hatásukat. Alkalmazásukkal rendkívül sok energia takarítható meg. Megtalálhatók az élő szervezetben enzimek formájában, részt vesznek a zsírok, fehérjék és szénhidrátok lebontásában, de fontos szerepet töltenek be az immunrendszer működésében is.

A biokatalizátorok nemcsak az élő szervezetben, hanem a természetben is előfordulnak, s a kutatások során bebizonyosodott, hogy a mikroorganizmusok számos, biotechnológiai szempontból érdekes enzimet tartalmaznak. Ezekkel a mikroorganizmusokkal és biotechnológiai alkalmazásukkal a kutatások idáig alig foglalkoztak. A Regensburgi Egyetem kutatói a közeli sippenaui lápban fedeztek fel egy újfajta életközösséget, amely baktériumokból és archeákból áll. Ez az életközösség hidegtűrő, a láp 11 fokos, kénes vizében él. Az egyetem biológiai tanszékének laboratóriumában bioreaktorokban próbálják előállítani és dúsítani ezt az életközösséget, bízva abban, hogy nagyszámú mikroorganizmust tárhatnak fel, amelyek azután újfajta biokatalizátorok forrásaként hasznosíthatók.

Miért olyan fontosak a biokatalizátorok? Mert nélkülözhetetlenek az élő szervezet működésében, a mosó- és mosogatószerekben pedig könnyebbé teszik a foltok és szennyeződések eltávolítását. A kontaktlencsetisztító folyadékban enzimek tisztítják meg a lencsét a fehérjéktől, ezzel előzve meg a fertőzéseket. De alkalmaznak enzimeket a gyógyszer- és az élelmiszeriparban is.

 

Kislexikon

Biokatalizátor: (enzim) biomolekulák, amelyek a szervezetben lejátszódó biokémiai folyamatokat gyorsítják azáltal, hogy a reakciók aktiválási energiáját csökkentik.

Kémiai katalizátor: rendkívüli nyomás alatt fejtik ki hatásukat, energiaigényesek és környezetkárosítók.

Fermentáló: bioreaktor, amelyben bizonyos mikroorganizmusokat, sejteket állítanak elő a legoptimálisabb feltételek mellett.

Archeák: ősbaktériumok, egysejtű, sejtmag nélküli szervezetek.

Sippenaui láp: nevét a kén jellegzetes szagáról kapta; a sippen szó jelentése (ónémet nyelven): büdös, rossz szagú.

Koller Botond

Siófoki „boszorkányok” a bioreaktor mellett
Siófoki „boszorkányok” a bioreaktor mellett
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.