A katica lett az Év rovara

Nálunk Isten tehene, a németeknél Úristen csibéje, angolul Miasszonyunk bogara, vagyis mind közönségesen a hétpettyes katica, amely tegnaptól még egy elnevezéssel gazdagabb: idehaza idén az Év rovara címmel is büszkélkedhet.

A Magyar Rovartani Társaság valószínűleg megirigyelte a madarászok sikerét, akik hosszú ideje minden évben „pajzsra emelnek” egy-egy szárnyast, hogy az a következő választásig a természetvédelem időszakos emblémaállata legyen, mert mostantól kezdve hagyományteremtési szándékkal ők is kineveznek majd évente egy-egy hatlábút. Természetesen olyan jószág kaphatja meg ezt a címet, amely legalábbis szabad szemmel látható, közkedveltségnek örvend, védelemre méltó s jó szolgálatot tehet a természetvédelem eszméjét a társadalom körében terjeszteni kívánó társaságnak. Mint utólag kiderült, az osztrák és német kollégák már régóta élnek ezzel a lehetőséggel, most a hazai rovarászok vezetősége első ízben talán a legkedveltebb hazai rovart, a katicabogarat választotta.

Hogy mennyire régen és milyen széles körben szeretik az emberek ezt az apró, fekete pettyes, piros szárnyfedővel rendelkező bogárkát, jól mutatja számtalan elnevezése. Egyedül a német nyelvterületen 1500 nevét gyűjtötték össze, de hazánkban is van olyan falu, ahol több – semleges és folklórbeli – elnevezése van. A Felső-Szigetközben például budabácsi, bugabácsi, bödebácsi néven is hívják. Az írott történelem előtti időktől létezik egyébként a katica kultusza, Mária előtt Freyjával, a szerelmi és termékenységi istennővel hozták kapcsolatba. De találtak már 20 000 éves, a magdaléni kultúrához tartozó sírban is mamutagyarból faragott, átfúrt, nyaklánc részét képező katica bogarat. Provence-ban egyenesen úgy tartják, akkor vár házasság egy férfira, ha rárepül egy katica, és annyi évig kell egy lánynak a férjhezmenetelre várnia, ahány másodpercig vár a kis bogár az ujja hegyén, mielőtt elröpülne.

A kártevő rovarokat, jobbára levéltetveket fogyasztó katica népes rokonság tagja, ahogy a nóta szerint „teve van egypúpú, van kétpúpú”, katicából is van két- vagy épp ötpettyes is.

Az évente két nemzedékben is kikelő bogarak gyorsan fejlődnek és derekasan apasztják a kártevőket. Egy katica élete során akár ezer levélvagy pajzstetvet is elfogyaszthat. Ma már sok helyütt külföldön a biológiai védekezésben is használják, tenyésztik, árusítják lárváit.

Bár gyakorinak mondható, mindenképp védelemre méltó, hasznos állat, a mindenki által szimpatikusnak tartott rovarfajok egyike. A rovartani társaság szerint kiválóan alkalmas arra, hogy felnőttben és gyermekben egyaránt kíváncsiságot ébresszen a rovarok iránt, ami a hasznos hatlábúak védelmének elfogadásához is vezethet.

Ehhez kapcsolódó hír, hogy a múlt héten a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület internetes szavazásán már 2012 Év madarára voksoltak és az egerészölyv végzett az első helyen. A hasznos rágcsálópusztító győzelméhez vélhetően az egyes ragadozó madarak védelmének megszüntetését célzó, Semjén Zsolthoz kötődő kezdeményezések is hozzájárultak.

Szállj el, szállj el, katicabogárka...
Szállj el, szállj el, katicabogárka...
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.