Kapunyitás USA-nyomásra

Mindenki tudja, a Microsoft megvette a Skype-ot. Meglepő, de több a regisztrált használója, mint a Facebooknak (630 millió), és egy adott pillanatban általában 20–50 millióan használják egyszerre. Ez azért érdekes, mert a Skype elosztott működésű, minden éppen bejelentkezett használó részt vesz a többiek működésének biztosításában: minél többen vannak bent, annál jobb a helyzet.

A másik meglepő tény, hogy a Skype titkosítását eddig nem törték föl, vagy nem derült ki. Tavaly az egyik hackerkonferencián annyit adtak közre belőle, hogy nagy nehéz ségek árán hét szintig jutottak a titkosítás feltárásában. A védelem többek között a programkód zavarossá, áttekinthetetlenné tételéből áll, a katonai szintű 256 bites rejtjelzés mellett.

Éppen emiatt előszeretettel használták a Skype-ot a bűnözők és a terroristák is. Valószínűleg elég nagy nyomást kellett elviselni a cégnek, hogy ellenálljon a lehallgatási kérelmeknek. Nem került nyilvánosságra olyan, hogy bűnözőt vagy terroristát a Skype kommunikációjának lehallgatása alapján lepleztek volna le, tehát a cégnek ez valószínűleg sikerült.

Most viszont a technológia egy hangsúlyosan törvénykövető amerikai vállalat tulajdonába került. Amerikában, csak bírói végzésre ugyan, de a bűnüldöző szervek belehallgathatnak bármilyen kommunikációba. Biztosra vehető, hogy a Skype, Microsoft-termékek közéillesztése során, engedni fog: a törvényi keretek között lehetővé válik a kommunikáció megfigyelése. Emiatt a Skype amerikai jogrendszerbe kerülése nemcsak gazdasági esemény, hanem a nemzetközi terrorizmus elleni harc fontos lépése, egyesek szerint összemérhető Oszama bin Laden likvidá lásával.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.