Új vérteszt vastagbélre

A rosszindulatú vastagbéldaganatok szűrésére fejlesztett ki egy új, a korábbiaknál érzékenyebb és pontosabb módszert egy tizennyolc éves magyar diáklány. Az ifjú kutató első lépésként vastagbélrák jelzésére alkalmas géneket izolált, így ezek felfedezése után, egy minden klinikán elérhető vizsgálati módszerrel, egy vérmintából is azonosítható a betegség.

Ma a leggyakrabban használt szűrési módszer a vastagbéltükrözés, amely igen kellemetlen. Amennyiben beigazolódnak az eredmények, ezzel a módszerrel kiváltható a tükrözéses vizsgálat. Molnár Anna a kísérlet során mikrocsippel izolálta a géneket. Munkáit a SOTE II. Belklinika Sejtanalitikai Laboratóriumában végezte.

Molnár Anna a május 9–13. között a világ legnagyobb középiskolásoknak szóló tudományos versenyén, az Intel International Science and Engineering Fairen (Intel ISEF – Nemzetközi Tudományos és Innovációs Verseny) vesz részt. A Los Angeles-i találkozón 65 ország 1537 diákja verseng. A világ számos országából, helyi tudományos versenyek nyerteseiként vesznek részt a középiskolás diákok. A több mint 4 millió dolláros összdíjazású versenyen 17 különböző kategóriában mutatják be kutatásaikat és felfedezéseiket a szakmai zsűrinek. Molnár Anna, a Fazekas Mihály Fővárosi Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium természettudományi tagozatának végzős tanulója a 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny nyerteseként lehet jelen. A diáklány munkáját vélhetően segítette, kontrollálta édesapja, Molnár Béla, aki a Semmelweis Egyetem II. Belgyógyászati Klinikáján gasztroenterológus szakorvos. (Molnár Béla az első magyar kutató, akit az Európai Szabadalmi Díjra jelöltek. Molnár Béla, a Semmelweis Egyetem munkatársaként a patológiai folyamatok digitalizálásáért kaphatja az elismerést. Európa legrangosabb innovációs díját öt kategóriában osztják ki május 19-én Budapesten.)

Évente nyolcezer embernél diagnosztizálnak Magyarországon vastagbélrákot, és ötezer halálozás köthető a vastagbéldaganatokhoz, ami azt jelenti, hogy ez a második leggyakoribb rákos halálok hazánkban. Azért ez a szomorúan magas szám, mert a vastagbélrákszűrés fontossága, mely hasonló lenne a tüdőrákéhoz, illetve a mellrákéhoz, nem annyira közismert, és ezért a megelőző vizsgálatok sem annyira elterjedtek.

Schwab Richárd belgyógyász-gasztroenterológus szerint fontos törekvés és nagyon ígéretes az új kutatás, azaz, hogy vérből diagnosztizálják a vastagbéldaganatot. Ugyanakkor a jelenleg elérhető vértesztek érzékenysége és specificitása még elmarad a kívánatostól. A szakemberek célja ugyanis nem az, hogy a már kialakult daganatot találják meg, hanem még a megelőző állapotot derítsék fel. A vastagbélrák kialakulása egy hosszú, akár tíz évig is eltartó folyamat. A vastagbélrákok döntő többsége, körülbelül 95 százaléka, polipok talaján alakul ki, és sajnos ezen polipok jelenléte egyelőre semmilyen vérből történő diagnosztikai módszerrel nem határozható meg. Ezeket a polipokat hogy észrevegyük, sajnos látnunk kell, azaz vagy be kell hatolnunk a vastagbélbe, vagy CT segítségével alkothatunk képet róluk. (A polipok eltávolítása szolgálja a beteg érdekét.) A vértesztek a daganatmegelőző stádium kimutatására nem, illetve korlátozottan alkalmasak, erre a feladatra a vastagbéltükrözés, illetve a CT kolonográfia a legjobb módszer.

Három évvel ezelőtt a kormány a vérteszt bevezetését tervezte, csakhogy szinte valamennyi szakmai szervezet alkalmatlannak és fölöslegesnek tartotta akkor a vértesztet. Nem is lett az országosra tervezett szűrésből semmi. De azóta eltelt három év.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.