Ezeréves hagyományt táplálnak zöldenergiával Pannonhalmán

Akinek múltja van, jövője is van – mutatja a Pannonhalmi Bencés Főapátság példája. A 2009 óta működő biomassza-fűtőmű energiájával fűtik az apátság és a gimnázium hatalmas épületeit.

Az apátság erdőkkel övezett területén minden évben nagy mennyiségű fahulladék keletkezik, ezt korábban folyamatosan elégették, eközben az apátságot földgázzal fűtötték. „Felismertük, hogy gyökeres szemléletváltozásra és határozott cselekvésre van szükség az energiagazdálkodás területén” – mondta Várszegi Asztrik főapát, bemutatva azt a közel 400 millió forintos beruházást, ami a természetben keletkezett fahulladékot – gallyak, szőlővenyigék, fanyesedék – felhasználva állít elő zöldenergiát. A projekt kiemelkedő értéke a más célra alkalmatlan, helyben keletkező anyagok felhasználása.

A Szent Benedek szellemében önfenntartásra törekvő rend ezzel a megoldással szinte teljes fűtési energiaszükségletét ki tudja elégíteni. Az alapanyag 20 százalékát az apátság területéről nyerik, a többit a regionális erdőgazdaságtól vásárolják. Raktározására speciális, 480 köbméter faapríték elhelyezésére alkalmas tárolóépületet létesítettek, ahol a szárítás és az adagolás történik. Légáteresztő oldalfalain könnyen átjár a levegő, így szárítva az alapanyagot, csökkentve a fa nedvességtartalmát és javítva az égés hatásfokát.

A hőenergia előállítása a föld alatti gépészeti térben történik. A rendszer az adagolástól kezdve teljesen automatizált, emberi beavatkozást nem igényel. Központi számítógép szabályozza, és folyamatosan ellenőrzi a rendszer működését.

A biomassza-fűtőműnek köszönhetően a hulladék hasznos célokat szolgál miközben a szén-dioxid-kibocsátás is jelentősen csökken. Az égéstermék sem vész kárba, a lúgos kémhatású hamut talajjavításra használják.

Az európai uniós projekt sikerei alapján felbuzdulva újabb pályázatok beadását is tervezik.

Következő lépésben napkollektorrendszer kiépítésére készülnek, továbbá a szél- és geotermikus energiát szintén hasznosítani szeretnék.

Légáteresztő oldalfalain könnyen átjár a levegő
Légáteresztő oldalfalain könnyen átjár a levegő
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.