A veszélyek nem hatják meg a hölgyeket

Fehér Anna színésznő idén februárban jelentette be, hogy 53 évesen lesz anya. Azaz, hetvenéves is elmúlik, mire gyermeke nagykorú lesz. Ilyen idős korban nagyon kevesen vállalják az anyaságot, ugyanakkor mind többen tolják ki az első – s emiatt az utolsó – szülést harmincas éveik végére, negyvenes éveik elejére.

Noha az ideális az lenne, ha a nők a húszas éveikben szülnék meg gyermeküket, ma már egyáltalán nem számít különlegesnek a negyven év fölött járó kismama. Ács Nándor, a Semmelweis Egyetem II. Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikájának igazgatóhelyettese szerint a nők biológiai jellemzői alapján a 20–34. életévük közé esik az ideálisnak mondható anyai életkor. Ebben az időszakban kiváló a reprodukciós képesség, és minimális a terhesség egészségügyi kockázata. Ennél idősebb korban csökken az életképes petesejtek száma, gyakrabban fordul elő a petevezetékek lezártsága, a méhnyálkahártya rendellenessége, valamint egyéb, nem nőgyógyászati probléma. A harmincas évek végén, negyvenes évek elején járó kismamáknál gyakoribb a méhen kívüli terhesség, a vetélés és a koraszülés, illetve a magzat méhen belüli elhalása, később a bölcsőhalál. A vajúdás és szülés általában tovább tart náluk és gyakoribb a császármetszés, többször van szükség fogóra, vákuumra a szülés levezetésénél.

Miért szülnek mégis harmincöt felett a nők? Az érintettek többsége úgy érzi, hogy számukra ez a megfelelő életkor a gyermekáldásra, több előnnyel jár, mint hátránnyal. Úgy tartják, hogy a magasan képzett, anyagi biztonságát megteremtő, modern, kiegyensúlyozottabb nőből jobb szülő válik, sokkal kevésbé tekintik nyűgnek a kötelezettségeket. Általában könnyebben beletörődnek a szülői szerepbe, türelmesebbek.

Az első terhességüket halogatóknak – bármilyen okból teszik is ezt –, tisztában kell lenniük azzal, hogy az idős anyai életkorban gyakrabban válik szükségessé a mesterséges megtermékenyítés. A korszerű terhesgondozásnak és szülészeti ellátásnak köszönhetően természetesen negyven év felett is biztonsággal kihordható a terhesség. Ács Nándor szerint harmincöt év felett genetikai tanácsadás, illetve genetikai vizsgálatok elvégzése szükséges a kromoszómarendellenességek nagyobb előfordulási esélye miatt.

Azt is tudni kell azonban, hogy e korcsoportba tartozó nőket több veszély is fenyegeti. Például addig várnak a teherbeeséssel, hogy termékenységük csökkenése miatt végül nem képesek a családalapításra. Az anya korával egyre nő a Down-kóros gyerek születésének kockázata. A 21. kromoszóma többletével magyarázott Down-kór és más ritka kromoszóma-rendellenességek azért jelentkeznek sokkal gyakrabban az idősebb nőknél, mert a petesejt jeik is idősebbek, többet voltak kitéve röntgensugaraknak, gyógyszereknek, fertőzéseknek. Megelőző vizsgálatok nélkül megközelítően minden 700 csecsemőből egy születne ezzel a betegséggel. Ez a rendellenesség általában nem öröklött.

Magyarországon a 35 év feletti várandósoknál felajánlják a magzatkromoszóma-vizsgálatot, mely beavatkozás azonban mintegy egy százalékkal növeli a vetélés kockázatát. A nyitott gerinc az egyik legsúlyosabb veleszületett rendellenesség, a kialakulás valószínűsége folsavbevitellel jelentősen csökkenthető, de az életkor növekedésével egyenes arányban nő az előfordulása. A gerincoszlop elégtelen záródása miatt nagy a valószínűsége a gerincvelő sérülésének, mely bénuláshoz, az alsó végtagok gyengeségéhez vezethet.

Úgy tűnik, hogy a lehetséges veszélyek nem hatják meg a hölgyeket. A Tárki adatai szerint 1990–2000 között a harmincévesnél idősebb kismamák aránya 18 százalékról 29 százalékra emelkedett. Az elmúlt másfél évtizedben 4,3 évvel nőtt az anyák átlagos életkora, amely 2008-ban az első gyermeküket szülő nőknél 27,4 év volt, illetve az egyetemet végzett nők átlagosan 30 éves koruk körül hozzák világra első gyermeküket.

Az utóbbi években felvetették a kutatók, hogy az idősebb apa ondósejtje is okozhat születési rendellenességet, például Down-kórt. Kutatások azt bizonyítják, hogy a Down-kóros esetek 25–30 százalékában az apáé a vétkes kromoszóma. Bebizonyosodott, hogy az ötvenötvenöt évnél idősebb apa esetében növekszik a Down-kór kockázata, de az anya életkorával szorosabb az összefüggés.

A negyvenéves egykori szupermodell, Claudia Schiffer tavaly szülte harmadik gyermekét
A negyvenéves egykori szupermodell, Claudia Schiffer tavaly szülte harmadik gyermekét
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.