Titánbánya helyett esőerdő

A kambodzsai kormány felülírta februári döntését, és leállított egy titánbánya-beruházást Kambodzsa szívében természetvédelmi érdekekre, és a helyi lakosság hosszú távú érdekeire hivatkozva.

Kambodzsában az emberek a hüllőktől a majmokig mindenre élelemként tekintenek, ami mozog. Nem csoda, hogy a természetvédelem és a veszélyeztetett állatok megmentése haszontalan erőfeszítésnek tűnik a szemükben. Ilyen körülmények között tevékenykedik – nem is akármilyen sikerrel – az a washingtoni központú civil szervezet, amely szószólója volt a beruházás ellenzőinek. A Wildlife Alliance (Vadvilág Szövetség) arra próbálja ráébreszteni a helyieket, hogy hosszú távon jobban járnak, ha fenntartható gazdálkodásból és ökoturizmusból próbálnak megélni. Ebben a régióban az ökoturizmus dinamikusan fejlődő iparág, hisz az Elefánt-hegységben található a világ legnagyobb vad ázsiai elefántpopulációja, és sokakat vonz ide az egzotikus dzsungel, hisz ez Délkelet-Ázsia legnagyobb összefüggő esőerdeje.

A természetvédő lobbi befolyása mellett nyilván ez a tény, és a beruházást végző cég hiányos tervdokumentációja is közrejátszott abban, hogy Hun Sen miniszterelnök a napokban bejelentette a beruházás leállítását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.