Tényleg rontja a tájképet?

Nagy József agrármérnök, a Bükk-Mak Leader Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója 1990-ben vásárolta meg a Borsod megyei Emőd és Bükkaranyos között elterülő 80 hektáros, réteket és szántókat magában foglaló földterületet. A farm jelenleg egy átlagos magyar tanya látszatát kelti. Ám a nyugati trendeket is tanulmányozó gazda (a biológiai tudományok kandidátusa) figyelme a megújuló forrásokat felhasználó energiatermelés felé fordult. A farmja és környéke modernizálásához szükséges anyagiakat EU-s pályázatok segítségével teremtette meg. Így jött létre a tanya energiaellátását biztosító mikrohálózat, melynek részei a napelemek, szélkerekek. Mi tagadás, a 21 panelből álló, egyenként száz watt teljesítményű napelem, a tíz méter magas, cseh gyártmányú szélkerék, valamint a 45 méteres, átlagosan száz ház energiaellátását biztosító dán szélerőmű – időjárásfüggő. A tulajdonos további tervei között szerepel még három hasonló méretű szélkerék felállítása. Az elképzelés a környezetvédelmi hatóság engedélyének hiányában eddig nem valósulhatott meg, az indokolás szerint a kerék a tájképet rombolná.

 

Természetbarát idénymunkák

A Bükk-Mak Leader Kft. eredményesen dolgozott az EU által kiírt, az ökoturizmus fejlesztését szolgáló pályázatain. Ez az idegenforgalom olyan területe, amely a természeti értékek fontosságát hangsúlyozza.

Így támogatást kaptak egy központ kialakítására és egy lovaspostakocsi-szolgálat üzemeltetésére. A központ a munkanélküliség felszámolásához is hozzájárul idénymunkák teremtésével. A túrák során helyi termékekkel, azok termelőivel, a természeti és az épített örökséggel is barátságot köthetnek az érdeklődők. Dudás Bence–Sajó Tamás

Fejünk felett energia – termelő és fogyasztó
Fejünk felett energia – termelő és fogyasztó
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.