Rejtőzködő harckocsik, becsapott rakéták

A tankoknak azért van vastag páncélzatuk, mert egy ütközet során kiváló célpontot nyújtanak az ellenségnek lassú mozgásukkal és nagy méreteikkel. A páncél védi meg őket a kis tűzerejű támadásoktól. Svéd kutatók egy olyan rendszert dolgoztak ki, ami kimondottan a tankelhárító fegyvereket igyekszik kivédeni, méghozzá egy trükkös optikai megoldással.

Egy tank jól álcázható, ha mozdulatlan. Nyílt terepen, gyorsan változó környezetben viszont a mozgó célpontot azonnal észreveszi az ellenség. Egy angol cég svédországi szakemberei azzal az ötlettel álltak elő, hogy ha egy tank hasonulna környezetéhez, mint egy kaméleon, akkor könnyebben manőverezhetne a harctéren. Az ötletet tett követte, és egy olyan optikai megoldást fejlesztettek ki, amely vetítővászonként használja a jármű oldalfalait. Az ötletes rendszer éppen azt a részletet vetíti a tank falaira, amit menet közben eltakar. A svédek kilenc kamerából álló nagylátószögű optikával folyamatosan fényképezik a tank környezetét. Az így kapott videofelvételt minimális időeltolódással, mérethelyesen a jármű túlsó oldalára szerelt OLED képernyőkön jelenítik meg. Így elérik azt, hogy a háttér mintegy „végigvonul” a tank oldalán. A hernyótalpak és a lövegtorony elrejtése még gondot okoz, de a svédek bizakodóak, és az oldalfalak álcázása már nagymértékben csökkenti a látható felületet.

A másik jelentős probléma egy tank álcázása során a motor által kibocsátott hő, ami a mozgó tankot a hőkövető rakéták könnyű célpontjává teszi. A kutatók ezt a problémát úgy oldották meg, hogy a jelentős vízgőzt tartalmazó kipufogógázt a tank oldalfala és páncélzata közé vezetik. Ezzel kettős célt érnek el, egyrészt a kipufogógáz lehűl, másrészt a falakra lecsapódó vízgőz lehűti a páncélzatot is. A hőkövető rakéták így már könnyen célt tévesztenek, a környezet melegebb célpontjaiba csapódva. Az infravörös felderítést ugyancsak trükkös módon védik ki a svéd hadmérnökök. A kipufogógáz áramlását tetszőleges utakon vezethetik, és ezzel speciális alakzatokat hozhatnak létre a tank külső oldalfalain. Így egy infrás megfigyelő egy mezőn legelésző tehenet vagy egy hazafelé tartó traktort láthat. Más kérdés, hogy szabad szemmel meg épphogy semmit sem lát, ami egy katonai felderítő számára kimondottan leleplező momentum.

A svédek ötletét a természetfilmesek is hasznosíthatják. Egyik fő gondjuk ugyanis a vadon élő állatok megközelítése életmódjuk, szokásaik megfigyeléséhez. A háttérvetítő rendszer kiválóan alkalmas azon fajok megfigyelésére, amelyek főleg látásukra hagyatkoznak a környezet veszélyeinek felmérésekor. A feltalálók szerint a szisztémának még vannak hiányosságai, de ezek újabb ötletek „bevetésével” elháríthatók.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.