Jön a 8-as?

Az interneten hozzáférhető információk szerint a Windows legfontosabb partnereinek körébe tartozó hardvergyártók már a szoftvercég legújabb operációs rendszerét, a Windows 8-ast tesztelik.

A Vista életciklusa annak idején azért lett meglehetősen rövid, mert a program nem volt igazán sikeres. A Windows 7-est paradox módon épp a siker teheti viszonylag rövid életűvé: számtalan olyan megoldás és alkalmazás belekerült, amely új és népszerű irány ugyan, de egyúttal sürgős továbbfejlesztést is indukál.

A készülő 8-as állítólag sokkal nagyobb dobás lesz, mint amekkorát a 7-es megjelenése jelentett. Az csak a felszín, hogy az alapverzió a táblagépekre és a kisebb teljesítményű hordozható eszközökre szánt változat lesz (a 7-esnek épp az volt az egyik gyenge pontja, hogy a tabletekre optimalizált kivitel máig nem készült el). Sokkal fontosabb, hogy egy nagyot ugorva az előd által megkezdett úton, a 8-as egy minimális hardverigényű és platformsemleges, azaz a kenyérpirítótól a szuperszerverekig bármin futtatható operációs rendszer lesz. Sőt állítólag ennél is többről lesz szó: a szoftver képes lesz alkalmazkodni az aktuális hardverkörnyezethez (épp fordítva, mint jelenleg).

A 3D, az arcfelismeréses beléptetés és a GPS már csak hab a tortán – a versenyt nyilván nem ezek fogják eldönteni. A megjelenés a tippek szerint 2012-ben várható – kérdés, hogy a konkurencia mit lép addig.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.