Fejvadászok a Facebookon

A napokban ért véget a virtuális állásbörze, amelyet már az első, tavalyi megjelenésekor is több mint százezren látogattak. A Profession.hu állásportál által létrehozott egyedülálló kezdeményezés kizárólag az interneten volt elérhető.A web 2.0 egyéni eszköztárával ezenkívül is sok lehetőséget nyújt a munkát keresők számára.

A virtualisallasborze.hu oldalon elérhető rendezvényen a nyitvatartási idő alatt (már bezárt) több mint 30 munkaadó várta az álláskeresőket. Be lehetett adni önéletrajzot, de lehetett beszélgetni vagy akár – zárás után is – kérdéseket feltenni egy-egy cégről, munkahelyről. Volt, ahol azonnal válaszoltak, de voltak üres „pultok” is, ahol a csevegésben feltett kérdésekre senki nem reagált – írták a Facebookon a témáról kommentező álláskeresők. Volt, akire szinte „lecsaptak” egy-egy cég toborzói, ahogy belépett a virtuális térbe, ez reménykeltő, de egyben kicsit meglepő is az amúgy is kissé ismeretlen közegben.

Az interaktivitásra, közös együttműködésre épülő internetes eszközök, a web 2.0-nak nevezett jelenség más területen is segítheti az álláskeresőket. Közismert például, hogy egy ígéretes karriert vagy tanulmányt romba dönthet egy „előnytelen helyzetről szóló” fotó vagy hozzászólás, amit meggondolatlanul tesz fel valaki egy közösségi oldalra. Kirúgják, vagy fel sem veszik, be sem hívják mondjuk interjúra, hisz lejáratta magát egy alkoholmámoros vagy hiányos öltözetű képpel vagy egy-egy bántó hozzászólással. Ezeket nem tüntetheti el, ha már feltöltötte.

Ugyanakkor nézzük másként: a tudatosan épített kapcsolati hálózat, a jól megírt adatlap és átgondolt közösségioldal-használat segíthet az állás- vagy munkakeresésben. Példák bizonyítják, hogy sikeresen lehetmunkát találnimeglepő módszerekkel még olyan különleges esetekben is, amikor valaki kisgyerekes anyukaként vagy 45 évnél idősebb vidéki „versenyzőként” „merészel” munkát keresni.

Hogy hogyan írjunk sikeres önéletrajzot és motivációs levelet, azt legjobban az ország egyetlen önéletrajzírás-szakértője, Baráth András tudja, aki a gerillaoneletrajz.hu oldalt és annak facebookos profilját is üzemelteti.

„Az álláskeresők már tudják, hogy amikor jelentkeznek egy állásra, akkor a felvételiztetők a közösségi oldalakon is utána fognak nézni a pályázóknak. Az adatvédelmi beállításokban gazdag Facebookon ezért sokan semmit nem mutatnak a személyes adatlapjukból azoknak, akik nem tartoznak az ismerőseik körébe. Az iwiwen ez még kevésbé elterjedt, bár ott is van lehetőség zártabb vagy nyitottabb profilt kialakítani. Ez a biztonsági játék azonban nem célravezető, hiszen kihagyunk egy lehetőséget, hogy bizalmat építsünk a felvételiztetőben. Sokkal célravezetőbb, ha egy álláskereső tudatosan építi fel a nyilvános adatlapját, ahol akár egy tömör szakmai önéletrajzot is közölhet” – mondja a fiatal szakember.

Ráadásul egy aktív, gondolatgazdag közösségi életet élő álláskereső vonzó lehet a munkaadó szemében: rugalmas, sokoldalú, kapcsolatokat építeni és ápolni tudó, nyitott személyiség, aki szeret és tud is új dolgokat megtanulni – ezeket az előnyös tulajdonságokat egy jó szemű HR-es egykettőre meglátja. És máris nem megy a többi közé az önéletrajza!

Köztudott, hogy személyes kapcsolatokon keresztül a legkönnyebb állást találni, és az internetes közösségi oldalakon épp a személyes kapcsolatrendszert lehet mozgósítani.

Sokat érhet például, ha egy kiszemelt cégnél találunk ismerőst, aki háttér-információval lát el bennünket – mondja Baráth András elhelyezkedési tanácsadó. A szakember arra bátorítja az álláskeresőket, hogy ne csak álláshirdetések böngészésére használják az internetet. Egy üzleti közösségi oldalon például egy cég munkatársairól és vezetőiról is lehet információt gyűjteni. Így akár álláshirdetés nélkül is elküldhetik a pályázatukat közvetlenül a szakmai vezetőnek – fogalmaz Baráth.

Egy sajátos ötletbörze is indult a napokban a Facebookon.

A Creativ Selector nevű civil kezdeményezés arra kérte a felhasználókat, hogy olyan ötleteket, alkalmazásokat, weboldaltippeket küldjenek, amelyek az álláskeresőket, munkakeresőket kötik össze a munkaadókkal, illetve egymással. Sok érdekes ötlet érkezik nap mint nap a „cseréljünk munkát” megoldástól a részmunkaidős és a távmunkaajánlatokat felkínáló oldalig. Az oldalra szavazni lehet, kommentálni, kiegészíteni az ötleteket. Vagyis közösségi lehetőség, egy újabb, ahol munka várhat.

A jelentkezők biztosak lehetnek benne, hogy a közösségi oldalakon is megnézik a nyomaikat
A jelentkezők biztosak lehetnek benne, hogy a közösségi oldalakon is megnézik a nyomaikat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.