Múmia az útburkolat alatt

Kelet-Kínában egy útépítés során két méterrel a felszín alatt szinte ép állapotban megőrződött, 700 éves múmiát találtak az útépítő munkások.

A Csiangsu tartománybeli Tajcsou városban talált halott nő a Ming-dinasztia egy magas rangú előkelősége lehetett. Közelében két másik fával bélelt sírt is feltártak a kínai régészek.

A fával bélelt sírban a fakoporsóban fekvő nő szemöldöke, szempillái, de még arcának vonásai is jól kivehetők, egyik kézfején – melyen a bőr is ép állapotban maradt meg – a középső ujját értékes gyűrű díszíti, ruházatának, sapkájának és bőrcipőjének a mintái is jól látszanak. Éppen ruhái alapján tudták elsődlegesen azonosítani a kutatók, hogy a nő a Mingdinasztiához tartozott, mivel a Ming-dinasztia hagyományos viseletében temették el.

A Ming-dinasztia 1368 és 1644 között uralkodott Kínában. Uralmuk Kína egyik virágkorát jelentette, hadseregük több millió katonából állt, a tengeren erős hajóhad védte a határokat, hatalmas építkezések fűződtek uralkodóik nevéhez, például a nagy fal helyreállítása vagy a Tiltott Város megépítése Pekingben, ahová ők tették át a birodalom fővárosát.

Az 1300-as években elhunyt nő 1,5 méter magas lehetett. Koporsójában, amelyet valamilyen barnás folyadék lepett el, csontokat, edényeket, ősi írást és egyéb tárgyakat találtak. Egyelőre nem tudni, hány éves korában hunyt el a nő, és milyen betegség következtében. Ezt további vizsgálatok deríthetik ki.

Wang Weijin, a Tajcsou Városi Múzeum igazgatója a Hszinhua kínai hírügynökségnek elmondta, a nő ruhájának anyaga selyem egy kevés pamuttal keverve, márpedig ez az anyag nagyon bomlékony. Rendkívül ritka, hogy ilyen jó állapotban maradjon meg. A nő mumifikálási eljárását pedig Weijin szerint csak igen magas rangúak elhunyta esetén alkalmazták. Ugyanakkor nem világos, hogy sírkörnyezete miért ilyen egyszerű. Környezetében semmilyen komolyabb sírépítményt nem találtak.

A környéken 1979 és 2008 között öt múmia került eddig elő, és mindegyik meghökkentően jó állapotban maradt meg.

Még a múmia arcvonásai is kivehetők
Még a múmia arcvonásai is kivehetők
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.