Két milliméteres rákot is felismer

A nők életében rémisztő pillanat, amikor a mammográfiai vizsgálat kimutat valamit, de még nem lehet tudni, mit. Ilyenkor újabb vizsgálatok következnek, és gyakran műtétre kerül a sor, holott van most már hazánkban is olyan készülék, amellyel az ilyen eseteknél kis beavatkozással bizonyosságot lehet szerezni:van-e rák, vagy nincs. Ezt az eszközt mutatták be a Honvédkórház – ÁEK-ben.

A radiológusok évente 1300 olyan emlőelváltozást észlelnek, amelynek megbízható diagnosztizálása 2010 februárjáig csak műtéttel volt lehetséges Magyarországon. A Honvédkórház – ÁEK-ben egy éve üzembe helyezett fekvő digitális sztereotaxiával vezérelt vacuum core biopszia elvégzésére alkalmas – hazánkban mindmáig egyedülálló –eszköz ezeknek az eseteknek a 99,3 százalékos pontosságú tisztázását teszi lehetővé. Az egy év alatt elvégzett 227 mintavétel alapján a szakemberek igazolva látják, hogy – a nemzetközi adatokhoz, illetve a hazai, műtéti úton nyert szövetek analízisének statisztikáihoz illeszkedően – az esetek kétharmadában az elváltozás jóindulatú volt: a 175 feldolgozott mintából csak 65 esetben mutattak ki rákos daganatot –ismertette az eddigi tapasztalatokat dr. Forrai Gábor radiológus főorvos.

Az ún. in situ duktális karcinomák (DCIS) esetében, amikor a feltételezett rákos sejtek a tejcsatornában elhatároltan vannak jelen, tehát a mell egyéb szöveteiben még nem alakultak ki, vagy ha a rendellenességre egyelőre a megjelenő meszesedések figyelmeztetnek, a nagyon apró méretek miatt nem lehetséges az ultrahanggal támogatott biopszia. A sztereotaxiás eljárás esetében azonban két sugárnyalábot alkalmaznak, és ezek viszonyából határozzák meg – bonyolult matematikai eljárás során – milliméter pontossággal a mintavétel helyét. Akár 3-5 milliméteres elváltozásokból is nyerhető célzottan, műtét nélkül szövetminta. Így igen korai daganatok is felfedezhetők, amelyeknél a gyógyulás közel százszázalékos. Az eljárás segítségével tehát 99,3 százalékos pontossággal, azaz szinte teljes bizonyossággal megállapítható, hogy a látott képi eltérés hátterében van-e az emlőben rák.

A speciális kórmeghatározás előnye az is, hogy egyes esetekben nemcsak a talált elváltozás pontos helyét képes megadni, nagyban segítve ezzel az esetleg szükségessé váló műtéti beavatkozás sikerét, hanem méretének megítélésében is segít.

A Honvédkórház – ÁEK-ben a legkisebb daganat 2 milliméteres, a legnagyobb 109 milliméteres volt. Ez azt igazolja, hogy az eljárásnak abban az esetben is van létjogosultsága, ha az előzetes képalkotás jelezte a daganatot, de a lokalizáció valamilyen okból nem volt lehetséges.

Maga a beavatkozás – amely szűk egy órát vesz igénybe –helyi érzéstelenítéssel, fájdalom nélkül elvégezhető, és csupán egy apró, de gyorsan gyógyuló szúrásnyomot hagy maga után.

Ez a célzott mintavételi módszer az egész világon elfogadott, a szűrőprogramok és a korszerű emlődiagnosztika nélkülözhetetlen eszköze. Az Európai Unió országaiban igen elterjedt: 850 ilyen készülék működik, és évente mintegy 150 ezer vizsgálatot végeznek el. Magyarországon évente 700 műtétet lehetne elkerülni, ha a berendezés országszerte hozzáférhetővé válna. Egyelőre azonban a meglévő eszköz kapacitását sem tudják teljesen kihasználni kellő pénzügyi támogatás hiányában, egy vizsgálat költsége ugyanis százezer forint körül van. Az 1997-ben feltalált eljárás teljes körű hazai alkalmazásához három-öt készülékre lenne szükség.

Forrai Gábor az emlőbiopszia elvégzésére alkalmas készülék működését egy pulykamellen mutatja be
Forrai Gábor az emlőbiopszia elvégzésére alkalmas készülék működését egy pulykamellen mutatja be
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.