Elérte a Merkúrt a Messenger

A belső bolygók között mindössze egyetlen egy van, mely körül még nem állt pályára űrszonda, így vizsgálata is csupán az égitest melletti elrepülésekkel volt lehetséges. Az eddig jóformán elhanyagolt bolygóhoz hétévnyi utazás után március 18-án érkezett meg a NASA „Hírnöke”.

A holdraszállás sikerét követően az Egyesült Államok igyekezett a bolygókutatásban is átvenni a vezető szerepet. A cél a Naprendszer bolygóinak űrszondákkal történő felderítése volt, olyan bolygóké, melyekről addig mindössze a földi távcsöves megfigyelések nyújtottak információt. Ebben az évtizedben indították el a Pioneerés a Voyager-űrszondákat az óriásbolygók felé, ekkor hajtották végre az első sikeres leszállást a Marson és ekkor közelítette meg először űreszköz a Merkúrt.

A belső bolygók közül csak a Merkúr volt az, mely körül nem állt pályára űrszonda. Az 1973-ban indított amerikai Mariner–10 Nap körüli pályára állt, elhaladt a Vénusz mellett, majd 1974-ben és 1975-ben öszszesen három alkalommal közelítette meg a legbelső bolygót. Felfedezte az égitest viszonylag erős mágneses terét, hatalmas krátereit, más különleges felszínformákat, pl. vetődésrendszerek hálózatát, továbbá nagy vasmagját. Az adatok elemzését követően újabb tudományos kérdések merültek fel: mi tarthatja fenn egy ilyen kis, az évmilliárdok során talán teljesen kihűlt bolygó (átmérője mindössze kb. 2500 km) erős mágneses terét, létezhet-e az égitest körül valamiféle ritka légkör, és vajon hogy néznek ki a bolygó még felderítetlen területei.

Az új évezred elején Japán és az Európai Űrügynökség (ESA) is megkezdte saját Merkúr-szondájának tervezését, és az USA is hasonlóképp tett. Amerika hamar elkészült a kivitelezéssel, és 2004. augusztus 3-án útnak indították a Messenger-űrszondát. A szonda neve rövidítésből adódik: MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry and Ranging (a Merkúr felszínének, kozmikus környezetének, geokémiájának feltérképezése), ám egyben Hírnököt is jelent, utalva Mercuriusra, az istenek hírnökére.

A mintegy 427 millió dolláros űreszköz közel hétéves útja során már eddig is számos eredményt ért el. Egy 2005-ös Föld-megközelítés után két alkalommal is elhaladt a Vénusz mellett, majd egyre beljebb kerülve a Naphoz, 2008-ban és 2009-ben összesen három alkalommal közelítette meg a Merkúrt. A Merkúr körüli pályára álláshoz ugyanis jelentősen le kellett lassítani a szonda Nap körüli sebességét, melyet az ún. hintamanőverek segítségével értek el.

A Messenger Merkúr melletti eddigi elhaladásai során a bolygó olyan területeiről is sikerült képeket készíteni, melyekről eddig nem voltak információink. Március 18-án az űrszonda ismét megközelítette az égitestet, ám ekkor már nem az elhaladás, hanem a pályára állás volt a célja. Magyar idő szerint hajnali 1 óra 45-kor gyújtották be a fékezőhajtóműveket, melyek mintegy 15 percen keresztül üzemeltek. A szondát üzemeltető Johns Hopkins Egyetem szakemberei hajnali 2 óra 10 perckor fogták az űreszköz visszaigazoló jeleit a sikeres pályára állásról. Ettől kezdve a Messenger az első, Merkúr körül keringő műhold. A tudományos program a műszerek tesztelését követően, április 4-én veszi kezdetét. Az űreszköz a tervek szerint két merkúri napig, azaz közel egy földi esztendeig működik majd (a bolygó a Napot 88 nap alatt kerüli meg, tengelyforgási periódusa ugyanakkor 176 napos).

Az európai és a japán szakemberek időközben az összefogás mellett döntöttek, s egyetlen, közös projekt keretében indítják űreszközeiket. A BepiColombónak elnevezett űrszonda két egységből, az ESA által épített és a bolygó felszínét nagy felbontásban feltérképezni hivatott Mercury Planetary Orbiterből és az égitest kozmikus környezetét, mágneses terét vizsgáló japán Mercury Magnetospheric Orbiterből áll. A program legkorábban 2014-ben startolhat.

Felderítetlen területeket keres a szonda
Felderítetlen területeket keres a szonda
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.