A szerethető kémia

Kémiát a neten népszerűsíteni nagyjából olyan hatásfokkal lehet, mint a női nem szépségét pucérlányos naptárak segítségével – gondoltam, mert számomra a kémia látványos kísérletek, robbanások, fényjelenségek, elviselhetetlen szagok elegye. Ezekből az élményekből mit adhat vissza egy honlap? A nettel kapcsolatos kémianépszerűsítő fenntartásaim továbbra is élnek, de a Kémia Nemzetközi Éve alkalmából létrehozott egyedülálló internetes tudásbázis – ötletgazda a Magyar Kémikusok Egyesülete és a BASF Hungária – a lehető legjobb megoldás. A Chemgeneration.com nevű weboldal a kémiát mint szerethető tudományt mutatja be. A magyar fejlesztésű portál a következő hónapokban a kelet-közép-európai régió tíz 10 országában 11 nyelven debütál. (A tudásbázis létrejöttét szakmailag a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszéke támogatta.)

A Chemgeneration.com honlap látványos köntösben és szórakoztató módon ismerteti a kémia történetét, eredményeit és a civilizáció fejlődésére gyakorolt hatását. A weboldal fő célja, hogy felébressze a tudományág iránti érdeklődést, valamint bemutassa a kémia helyét világunkban, beleértve kiemelkedő szerepét az emberiség jövőjének és fenntartható fejlődésének szempontjából.

A Chemgeneration.com virtuális kémiatermében többek között olyan kérdésekre kaphatunk választ, hogy miként lesz a fekete aranyból üzemanyag, hogyan ment életet egy apró penészgomba, vagy például, mi folyik egy nanocsőben. Megismerkedhetünk a pontosan 100 évvel ezelőtt Nobel-díjjal jutalmazottMarie Sklodowska-Curie életével és felfedezéseivel, vagy Szent-Györgyi Albert munkásságával, a 3D molekulamegjelenítővel pedig a lehető legközelebbről vehetjük szemügyre a világ alkotóelemeit.

„A honlap a fiatalok által kedvelt, fejlett webes megoldásokkal, videókkal és interaktív ábrák segítségével ábrázolja a kémia fejlődését, a jelentős kémikusokat és napjaink vegyipari kutatásait. A fejezeteket elolvasva, a kisfilmeket végignézve könnyen megértheti mindenki, hogy a kémia nélkülözhetetlen szerepet játszik a mindennapokban” – mondta a bemutatón Mátyus Péter, a Magyar Kémikusok Egyesületének elnöke. Mátyus szerint az internetes közösségek, a feltörekvő generációk megszólítása az ismeretterjesztés mellett azért is fontos, mert a kémia önmagában már nem lesz elég ahhoz, hogy a civilizáció fejlődésének jelenlegi ütemét tartani lehessen.

Az alkotók abban bíznak, hogy a weboldal segítségével osztanak meg egymással tanulók és tanárok minden kémiai vonatkozású érdekességet és tudnivalót: képeket, szövegeket, videókat vagy animációkat. Így a tartalmat nemcsak az alapítók fejlesztik, hanem gyakorlatilag mindenki, aki szereti, vagy megszereti a kémiát. Ha így lesz, talán többen választják a kémiát az egyetemen. A szegedi egyetemen jelenleg az összes évfolyamon két kémiatanár-szakos hallgató van. A többi felsőoktatási intézményben hasonló a helyzet.

A honlap videókkal és interaktív ábrák segítségével ábrázolja a kémia fejlődését
A honlap videókkal és interaktív ábrák segítségével ábrázolja a kémia fejlődését
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.