Egykerekű minijármű

Ha nem is olyan jelentős, mint a selyem vagy az iránytű, de valóban szenzációs kínai találmány a Solowheel, másképp unicycle, monocikli, azaz egykerekű bicikli. A Luyulan cég konstruktőrei alkották meg, és két hónap múlva 1500 dollárért már kapható is lesz.

Tulajdonképpen a hasonló elvű és már nálunk is használatos kétkerekű Segway jelentős továbbfejlesztése. Elsősorban néhány száz méteres távolságok gyors megtételére alkalmas. A 48 centiméter széles, 43 magas és 13 vastag szerkezet súlya, tömege 11 kilogramm.

A kereke belsejébe épített, egy óra alatt feltölthető lítiumion akkumulátora táplálja az 1 kW teljesítményű villanymotorját, a kereket forgató szerkezetét és az egyensúlyban tartó, gyorsan pörgő giroszkópját, pörgettyűjét. Használhatóságát fokozza, hogy laptop méretű fogantyús táskává is össze lehet hajtani. Így kis helyen tárolható, szállítható.

A kis oldallábtartói kihajtása után az egyikre ráállva lehet elindítani. Gyorsításhoz kissé előre, lassításához pedig hátra kell dőlni. Legnagyobb sebessége 16 km/ óra, irányítani a lábfejek együttes fordításával lehet. Ha lejtőn lefele gyorsulva haladna, hátradőlve fékezéskor a motorja generátorként működve visszatáplálja, rekuperálja az áramot az akkuba. Játéknak vagy sporteszköznek is jó, ám kissé drága. De azért lesz, aki megveszi.

Közlekedés egy keréken
Közlekedés egy keréken
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.