Élet a PC után

Mi várható 2011-ben? Az Apple-nél mindenesetre úgy hiszik, az iPad2 piacra dobásával hatalmasat léptek a mezőny elé, s biztosak abban, sokak életében a táblák le tudják váltani a PC-t. Miért is? Nézzük az újdonságokat.

Hatalmas teljesítménnyel érkezik az új iPad2, a világ első kétmagos processzorral szerelt tabletje, gigahertzes proceszszorral, számítógépeket megszégyenítő kijelzővel és kilencszeres grafi kus képességgel, mindezt változatlan üzemidővel és változatlan áron – írtuk csütörtöki számunkban. Sokan kétkedtek is, hogy a korábbinál öt milliméterrel vékonyabb szerkezet üzemideje a sokkal erősebb (tehát nagyobb fogyasztású) hardverrel hogyan lehet változatlan, de erre is van válasz: a hardverek alkatrészei kisebbek, modernebb technológiájuk miatt kevesebbet fogyasztanak, így lehetővé vált, hogy gyakorlatilag a gép belseje egy óriási felületű akkumulátor legyen – erről tanúskodik néhány, az interneten fellelt kép, amely szétszedett állapotban mutatja be az új gépet.

S miért lehet a tablet éve 2011? Mert a felhasználók nagy részénél, akik otthon interneteznek és egyéb tartalmakat fogyasztanak, ez a teljesítmény ki tudja váltani a PC-t, ráadásul sokkal kényelmesebb a legvékonyabb, legkisebb notebooknál. Az első iPad sikere azonban azt is megmutatta, hogy sokan professzionális célra használják: az amerikai repülésügyi hatóság épp engedélyezi, hogy a pilóták azon tárolják repüléssel kapcsolatos adataikat, a gép betört a kreatív iparba, az üzleti életbe, az oktatásba, az egészségügybe, és még sorolhatnánk. Az Apple és a környékükön dolgozó, valamint a lehetőségeket felismerő független fejlesztők persze tettek is a sikerért: 65 ezer alkalmazás elérhető iPadre, míg az androidos tabletekre optimalizált appok száma ennek a töredéke.

Az új készülék nem játék, sok tulajdonsága van, amelyet a profik vagy épp a játékosok kihasználhatnak. Ilyen a HDMI-kimenet vagy a kétmonitoros videokimenet (plusztartozék), amelyeken 1080 soros jel megy ki, magyarán egy giganagy tévéhez is hozzáköthető a tablet, legyen szó prezentációról vagy épp játékról, otthon a nappaliban. Sok cég dönthet inkább e megoldás mellett a méregdrága és alacsonyabb élettartamú projektorok helyett. De egy autóversenyt a tévére kötve sem piskóta élményt nyújt.

Sajnos sem az első, sem a hátlapi kamera nem kiemelkedően jó minőségű – írja az AppleBlog, magyarázatul hozzáteszik, hogy a kamerát másra szánta az Apple, mint mondjuk az iPhone4-be épített képérzékelőt. Vagyis, az iPad-kamera arra lesz jó, hogy FaceTime videohívásokat bonyolítsunk, és hogy a pillanat hevében készített képeket eltároljuk, de a tablet nem használható profi képalkotó eszközként.

A már meglévő jó képeinket, amelyeket más eszközökön készítettünk, a PhotoBooth programmal sokféleképp szerkeszthetjük is – de a program már fizetősen tölthető le az AppStore-ból. Akárcsak az eddig csak a Mac gépeken elérhető zeneés videoszerkesztő alkalmazások, melyeket most leprogramoztak iPad-re, mint a Garage Band vagy az iMovie. Mindezt úgy, hogy néhány érintéssel lehessen kezelni, s gyerekjáték legyen a finom zenés-videós klipek összerakása a nyaralásról, kirándulásról és bármi másról. Mindezt a már említett extraerős hardver teszi lehetővé.

Ha már zene: az iPad szintibillentyű is lehet a GarageBand Piano alkalmazásnak köszönhetően – ezzel a lépéssel pedig a zenészek és a kreatív marketingesek irányába tett a korábbinál nagyobb lépést az Apple. A felhasználó több hangszer közül is választhat, akár szimulálva egy „igazi” (inkább ahhoz hasonlító) orgonát. Az alkalmazással dobokat is szimulálhatnak a zenészek, vagyis ezentúl, ha bármikor jön az ihlet, azt az alkotók igazi hangszerek nélkül is kipróbálhatják, tárolhatják. Ez érvényes a manapság használt hangszerek többségére. A különböző hangszereket pedig – akár a Maceken – kész számmá is lehet keverni, majd egyetlen mozdulattal a számítógépen tárolt zenék közé tudja küldeni a felhasználó, ahonnan átkerülhet az iPhonerre vagy más lejátszókra.

FaceTime videohívás az iPad 2-n: egyre kevesebb dologhoz kell a számítógép
FaceTime videohívás az iPad 2-n: egyre kevesebb dologhoz kell a számítógép
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.