Szemgolyókamera

A fényképezőgépek mindig összetett lencserendszert használnak a kép minél tökéletesebb megörökítéséhez. Egy amerikai kutató, John Rogers egyetlen lencsével megoldotta, hogy kamerája 3,5-szeres optikai zoomra (nagyításnövelésre) képes és torzításmentes képet ad.

Egy lencse segítségével nem lehet egy sík lapra jó képet rögzíteni, mert a széleken a felvétel enyhén homályos és torz lesz. Ennek az az oka, hogy a lencse fókuszfelülete nem sík-, hanem gömbfelülettel közelíthető. A fényképek viszont egy sík filmre készülnek, illetve újabban digitális fotodetektor-mátrixon jelennek meg, ezért kiegészítő lencséket kell használni a leképezési hibák kiküszöbölésére. Gumioptikás lencserendszerrel még a felvétel nagyítása is változtatható bizonyos határok között. John Rogers, a University of Illinois kutatója az emberi szemhez hasonlóan egyetlen lencsével igyekszik tökéletes leképezést és optikai zoomot létrehozni. A New Scientistben közölt találmánya a „szemlencsekamera” változtatható fókuszú és képet rögzítő fotodetektor-mátrix felülete követi a leképezés törvényszerűségeit.

Rogers lencséje egy üveglapra ragasztott átlátszó membrán, ami alá folyadékot fecskendezve változtatható fókuszú sík domború lencseként funkcionál. Ez némiképpen az emberi szemlencse utánzása, ahol a lencsefeszítő izmok változtatják a szemlencse alakját, hogy a kép a retinán keletkezzen közeli és távoli tárgyak esetén is. Az üveglapmembrán lencse még rendelkezik mindazokkal a leképezési hibákkal, ami egyetlen lencse esetében létrejön. Az amerikai kutató ezért a fotódetektor felületet is egy rugalmas membránra ragasztotta, azaz a fókuszsíkot 3 dimenziós felületté alakította. Így elérte, hogy az összetett lencserendszer leképezést formáló segédlencséi helyett a fókuszfelület görbületét követve éri el a legjobb képminőséget.

A változtatható detektorfelület az optikai eszközök széles körében üdvözölt megoldás. Az „éjjellátó” kamerák például össze tett és drága lencserendszereket használnak az infravörös fény „begyűjtésére”. A szemlencsekamera viszont könnyen beállítható infravörös látásra, ami egyszerűsíti és jóval olcsóbbá teszi ezeket a kamerákat. Az orvosi endoszkópos vizsgálatok esetén sokkal jobb megoldás a szemlencseoptika, mert egy apró lencsével kell kiváló minőségű, nagylátószögű képet előállítani, amihez a görbült fókuszfelület sokkal jobb megoldás, mint az összetett optika.

A szemlencsekamera egyik hátránya, hogy a 3 dimenziós fotodetektor-mátrix felbontása ma még csak a töredéke a hagyományos kamerákénak. A feltaláló véleménye szerint azonban semmi elvi akadálya sincs annak, hogy idővel elérjék ugyanazt a felbontást sokkal olcsóbb optikával.

Fotodióda-mátrixszal utánozható az emberi retina
Fotodióda-mátrixszal utánozható az emberi retina
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.