Az életed több, mint játék!

A magyar gyerekek és fiatalok az európaiak élvonalában vannak az interneten töltött idő szempontjából, de rosszul teljesítettek a biztonságos internetezésre vonatkozó ismeretek terén. Szüleik pedig még ennél is döbbenetesebb „teljesítménnyel” hívták fel magukra a figyelmet: gyakorlatilag megbuktak.

Európában sereghajtók a magyar szülők abban, hogy mennyire figyelnek gyermekeik internetezésére és pl. arra, hogy nem találkoznak-e az interneten megismert vadidegenekkel a valóságban – mindezek az EU Kids Online-kutatásból derültek ki, amit az Ithaka Nonprofit Kft. mutatott be nemrégiben.

A kutatás az EU 25 tagállamában, 25 ezer gyerek és szüleik megkérdezésével zajlott. Jó, ha tudjuk, hogy a kutatás szerint milyen veszélyek lehetségesek leginkább a neten Magyarországon: a zaklatás, a rasszista, erőszakos tartalmak vagy akár a személyes adatokkal való visszaélés a közösségi oldalakon. Néhány megdöbbentő megállapítás is elhangzott: „a játékosok átlagosan heti 8 órát töltenek online játékkal. A fiatalok naponta 2-3 órával kevesebbet alszanak, mint 10 éve”. Minderről az Insafe, az EU internetbiztonságot propagáló szervezete tájékoztatott a február eleji biztonságos internet napja (Safer Internet Day-SID) alkalmából.

A biztonságos internet napja szervezőinek egyike, a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat koordinálásában képzett oktatók országszerte ingyenes osztályfőnöki órák keretében tartanak előadást ott, ahova hívják őket – az elmúlt fél évben 2000 gyerek figyelt rájuk, és a YouTube-ról több mint 170 ezren töltötték le a sajátos képsorokat tartalmazó, hatásos oktatófilmeket. A biztonságos internet napja keretében a magyarországi internetes „tartalmak” igényességéért dolgozó Magyar Tartalomipari Szövetség (MATISZ) ügyvezető elnöke, Mlinarics József bejelentette, hogy a gyermekeknek, fi ataloknak szóló tartalmakat ezentúl a 16 EU-tagország által közösen kidolgozott Kiváló Online Gyermektartalom Díj szempontjai fogják minősíteni.

Kevésbé ismert, hogy létezik egy segélyvonal, ahol a netes bántalmazások áldozatainak segítenek. A Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány az interneten zaklatást vagy bármilyen sértést, veszélyt átélők számára külön telefonszámot működtet, amit éjjel-nappal, a nap 24 órájában lehet hívni, és képzett önkéntesek válaszolnak a bejelentésekre. Egy weboldal is létesült erre a célra, sőt chaten is elérhetők – bizonyos időben – a segítők. (Az egész országból nonstop elérhető ingyenes, anonim telefonszolgálat: 116-111, www. kek-vonal.hu/emil, chat konzultáció: chat.kek-vonal.hu).

Ha sértő tartalmat jelentenek be, akkor a rendőrség és a Puskás Tivadar Közalapítvány által működtetett CERT-Hungary Központ (Nemzeti Hálózatbiztonsági Központ) is tud lépni az ügyben. Dr. Suba Ferenc, a CERT-Hungary Központ képviselője elmondta, hogy ők egy olyan szervezet, akik világszerte együttműködnek más, hasonló szervezetekkel, annak érdekében, hogy el tudják távolítani a jogsértő tartalmakat A CERT-Hungary Központ eljárási jogköreinek tisztázása égető feladat, hisz a kormányzatnak segítő civil szervezetként ezek eddig nem teljesen tisztultak le.

Mivel a mobiltelefonokon is lehetnek kockázatot jelentő tartalmak, ezért a Vodafone Felelősségvá lla lás Programja keretében egyedülálló megoldásként mutatta be azt a biztonsági gyerekzárat, amit a szülők ingyenesen aktiválhatnak a gyerekek által használt mobiltelefonokra – mondta el Intődy Gábor, a Vodafone kommunikációs igazgatója. A veszélyek mellett az interneten elérhető „Korlátlan lehetőségekre” hívta fel a figyelmet Drajkó László, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója, aki elmondta, hogy országszerte több száz iskolában indultak képzések e témában. Külön figyelmeztetett a szülők képzésének fontosságára is, amihez még kevés eszköz áll rendelkezésre. Mátrai Gábor, a Nemzeti Médiaés Hírközlési Hatóság alelnöke szintén a szülők tájékoztatását tartaná fontosnak, és támogatásáról biztosította a Biztonságos Internet mozgalmat.

Két-három órával kevesebbet alszanak, mint tíz éve – ezt az időt a neten töltik
Két-három órával kevesebbet alszanak, mint tíz éve – ezt az időt a neten töltik
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.