Új megfigyelés a vérsejtek keletkezéséről

A vérben található sejtek, a különféle fehérvérsejtek, a vörösvértestek és a vérlemezkék is a csontvelőben található őssejtekből, más néven hemopoetikus sejtekből képződnek. Ezeket a sejteket képességeik szerint csoportosítják.

Az egyik felosztás külön sorolja az ún. alvósejteket, melyek csak a szervezetet ért valamilyen trauma, mint pl. besugárzás hatására aktiválódnak és regenerálják a vérrendszert, a másik csoportba pedig azok a sejtek tartoznak, melyekből folyamatosan képződnek a vér új sejtjei, amikor egészségesek vagyunk. Az ilyen sejtek gyakran osztódnak, de alkalmatlanok az egész vérrendszer helyreállítására.

Ez az egyszerűnek tűnő felosztás azonban Markus Manz és kollégái, az amerikai Rockefeller Egyetem kutatói szerint nem teljesen igaz.

A kutatók egy általuk kidolgozott új technika segítségével megjelölték és nyomon követték az egér hemopoetikus sejtjeit. Úgy találták, hogy nemcsak az alvósejtek, de a gyorsan osztódó sejtek közt is vannak olyanok,melyek képesek a teljes vérrendszer regenerálására. Az életet veszélyeztető esemény hatására ezek a sejtek aztán azonnal „felébrednek” és osztódni kezdenek, hogy a vérrendszer működése helyreállhasson.

Ez az új megfigyelés arra utal, hogy az új vérsejtek képzése a két különböző hemopoetikus őssejtcsoport között egereknél sokkal kiegyenlítettebb, mint azt korábban feltételezték.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.