Világcsúcsot döntött a magyar nyomtató

Az eddig ismert technológiánál háromszor gyorsabban nyomtat, ugyanakkor 30 százalékkal olcsóbban működik a digitális nyomtatás új csúcsterméke, a veszprémi egyetemen kifejlesztett Speedstar 3000. A magyar gyártó cég 15 százalékos világpiaci részesedésre tör.

Felkerült a címkenyomtatóipar térképére Magyarország. Nem is akármilyen termékkel: az ősz óta Esztergomban gyártott Speedstar 3000 több paraméterét tekintve is világcsúcstartónak számít a főként a csomagolóiparban és a logisztikában használt címkék nyomtatásában.

– A széles nemzetközi öszszefogással kifejlesztett gép egy óra alatt tízezer darab címkét nyomtat, ami egy kilométer hosszú csíkot jelent – közölte Juhász Zoltán, a veszprémi Pannon Egyetem docense, a fejlesztési projekt vezetője. – Ezzel háromszor gyorsabb, mint a piacon jelenleg kapható legygyorsabb nyomtató.

A Speedstar 3000 kifejlesztésében az amerikai nyomtatóipar egyik meghatározó cége, a kaliforniai Memjet kutatói, a veszprémi Pannon Egyetem műszaki informatikai karának munkatársai, valamint a készüléket gyártó magyar Own X Kft. szakemberei vettek részt. Az amerikaiak gyártják a nyomtatófejet, amelyhez a Pannon Egyetem mérnökei fejlesztették ki az elektronikát, a vezérlést és a szoftvereket, a termék összeszerelését és forgalmazását pedig az Own X Kft. végzi.

– Tíz év alatt több százmillió dollárból fejlesztettük ki azt a speciális nyomtatófejet, amely a Speedstar 3000 alapját adja – tudtuk megSean Marske-tól, a Memjet elnökétől, aki hozzátette, az elkészült nyomtatófej mögött több ezer szabadalom húzódik meg. Marske csodálja, hogy a veszprémi egyetemen alig egy év alatt „intelligenssé varázsolták” a nyomtató alapegységét.

Ifjabb Kozmann Györgytől, az Own X Kft. általános menedzserétől megtudtuk, 2011-re a világ számos országából összesen háromezer csúcsnyomtatóra érkezett megrendelés.

– A termék ára átlagosnak tekinthető, mivel közel nyolcezer euróba kerül, ám az egy címkére jutó nyomtatási költség harmadával olcsóbb, mint a piacon kapható más gépeké – mondta el Kozmann György. – A berendezéssel egy éven belül 15 százalékos részesedést szeretnénk kihasítani azon a piacon, ahol eddig jelen sem voltunk.

A szerkezet kijelzi, hogy az adott címke nyomtatásához hány festékcseppre van szükség, és a művelet mennyibe kerül.

Juhász Zoltán a világrekord-gyorsaságú új magyar nyomtatóval
Juhász Zoltán a világrekord-gyorsaságú új magyar nyomtatóval
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.