Többet tud a gép?

Történelmi győzelmet aratott egy számítógép a népszerű amerikai televíziós vetélkedő, a Jeopardy minapi epizódjában és három fordulóban megverte a játék eddigi bajnokait.

A hasonló kvízek számítógépes szempontból látszólag nem sokban különböznek az internetes kereséstől. A valóság azonban más, hiszen időnként a Google keresője is felad nyilvánvalóan irreleváns válaszokat, és a jónak tűnő megoldásra sokszor ismételten, többféle kulcsszó-kombinációval is rá kell keresni. A komputer viszont nem sokat tévedhet, és a kérdést is elsőre, pontosan meg kell értenie.

A Watson névre hallgató, az internetről erre az estére lekapcsolt IBM-masina nem bizonyult tévedhetetlennek, az összesítésben azonban győzött, megmutatva, hogy a szuperszámítógépek bizonyos területeken már felveszik a versenyt az emberi aggyal. Az elmúlt héten egyébként egy másik, hasonlóan fontos gépsiker is született: bemutattak egy szoftvert, amely képes az általa „látott” filmek hangulatához illő filmzenét írni. A számítástechnika evolúciójában újabb lépcsőhöz érkeztünk.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.