Az okosmobiloktól más a távközlés

Az okostelefon-piac robbanása, a készülékek rohamos terjedése nemcsak a készülékpiacot, de az egész távközlési szektort is átalakítja. A barcelonai mobil-világkongresszuson látott fejlesztések alapjaiban rendezik át a technikai eszközök ma megszokott struktúráját.

Alig látni hagyományos készüléket a barcelonai Mobile World Congress, a távközlési iparág éves nagy szakmai seregszemléjének standjain. A mobiltelefon ma már okos – hangátviteli megoldásokkal még a szakmai fejlesztéseket bemutató standokon is alig találkozni. A mobiltávközlés ma az adatátvitelre koncentrál, nemcsak az internetre, hanem a tévére, zenehallgatásra, játékra, munkavégzésre és ipari, valamint vállalkozásokat támogató alkalmazások sorára. A cél ugyanis egyszerű: az adatforgalom brutális növekedése a hálózatokon.

A másik legnépszerűbb téma a mobilfizetés. A Deutsche Telekom bejelentette, hogy Németországban, Hollandiában és Csehországban megvalósítja a mobilfizetést az NFC technológiával, teheti mindezt annak következtében, hogy az első, rádiófrekvenciás elven működő kártyák tapasztalatai alapján a nagy kártyatársaságok bizalmat szavaztak az úgynevezett NFC technológiának. Ilyennel működik például a Paypass: lényege, hogy néhány centiméter távolságból érintés nélkül megtörténhet a fizetés, lényegesen gyorsabban, mint a hagyományos technológiák esetében – s kisebb jutalék mellett.

E technológia költözik be most a mobiltelefonokba, azaz a készülék – természetesen hosszabb távon – felválthatja a bankkártyákat, de akár a teljes plasztiklap műfajt is, hiszen a csipbe a bankkártyán kívül más funkciókat is be lehet forgalmazni, mint például törzsvásárlói vagy törzsutaskártya, közlekedési bérlet, vagy bármely más funkció, amely alkalmával fizetünk valamilyen terméket vagy szolgáltatást. A most megjelenő okostelefonokban már a mobilfizetést lehetővé tévő csip nagy arányban megtalálható.

A mobilfizetési rendszerek használatát pedig az könynyíti meg, hogy az okos készülékekre már lehet teljesen automatikus és intelligens alkalmazásokat fejleszteni, amelyekkel egy gombnyomással jóváhagyható egy tranzakció – ilyet pedig bármilyen cég fejleszthet, aki ma még valamilyen kártyában utazik.

A Telenor ugyanakkor nem csak a fejlett piacokban lát lehetőséget a mobilfi zetés terén: a Boston Consulting tanulmányára hivatkozva a norvég multi vezetői közölték: a világon, főként a fejlődő térségekben, összesen két és fél milliárd ember él, akik a távolság vagy infrastruktúra hiánya miatt semmilyen pénzintézettel nincsenek kapcsolatban – nekik pedig a mobilinternettel kombinált fizetési és banki megoldások jelenthetik a kitörési pontot.

A mobilvilág az okostelefonok miatt ma újra a kis- és közepes vállalatokra koncentrál. Azáltal, hogy e készülékekre –amelyek ma már 150 euró alatt is kaphatók, így a többség számára elérhetők – bárki fejleszthet alkalmazásokat, megnőtt a kis fejlesztőcégek szerepe, akik a világpiacon értékesíthetik fejlesztéseiket. A kiállításon ennek köszönhetően minden eddiginél több az apró cégek száma, akik az élet szinte minden területére kínálnak valamilyen mobiltelefonos alkalmazást. Az alkalmazásfejlesztő cégek, dolgozzanak közvetlenül a felhasználóknak szánt vagy a háttérben maradó megoldásokon, óriási növekedési lehetőséget jelentenek a gazdaságoknak is.

Maradi István, a Magyar Telekom műszaki vezérigazgatóhelyettese elmondta: a jelenlegi előrejelzések szerint éves szinten 20-30 százalékkal nő az adatforgalom a mobilhálózatokon. Elmondta: amikor éves szinten több százezerrel nőtt a mobil előfizetők száma, a társaság évente 20-30 milliárd forintot költött a hálózati fejlesztésekre, most pedig 10-50 milliárd forint körüli összeget kell fejlesztésre fordítani. Lapunk értesülései szerint a Magyar Telekom, versenytársaihoz hasonlóan, hálózatfejlesztésre készül, s ennek érdekében már tendert is ír ki, amelyen a kínai Huawei és ZTE, a svéd Ericsson és a Nokia-Siemens Networks vesz részt. A vezérigazgató-helyettes elmondta: a mobilfejlesztések terén növelné a hatékonyságukat, ha meglenne a 800 és a 900 megahertzes frekvencia a harmadik és negyedik generációs (LTE) szolgáltatások számára.

A munkavégzés terén is van újdonság. Az Ericsson és egy indiai cég, a Novatium közös fejlesztése bombaként robbant, amelynek neve „PC as a service”, lényege pedig, hogy egy könnyen kezelhető rendszerben, szoftver és komoly hardver vásárlása nélkül elérhetőkmindazok a funkciók, amelyekhez ma még komoly és drága hardverre és szoftverre van szükség. A szolgáltatáshoz elég a leglassúbb, EDGE adatátviteli sebesség is, arra bármilyen szoftver –akár egy cég saját fejlesztésű üzleti rendszere is – feltelepíthető, s a funkciók bármilyen eszközről elérhetők: számítógépről, okostelefonról vagy épp tabletről. A felhőalapú megoldás az egyéni felhasználók számára éppúgy rendelkezésre áll, mint kisvagy akár nagyvállalatok számára, s előnye, hogy a karbantartást és a rendszerek menedzselését központilag végzik. Forradalmi viszont, hogy segítségével elfelejthetők a ma még drága PC-k: a legfejlettebb funkciókat is biztosító kliens, amely alig nagyobb mint egy tablet (ám monitort és billentyűzetet kell rá csatolni) egy PC árának ötödébe kerül.

Készülékújdonságok Barcelonából:

Emporia Solid és Safety: az idősebb generációt alaptudású, de extra minőségű telefonokkal megcélzó osztrák családi cég előbbi modelljét vadászoknak és horgászoknak szánja, utóbbi modellje pedig segélykérés esetén már GPS-koordinátákat is küld a vészjelzéssel.

Samsung Galaxy II és Galaxy Tab 10.1: a Galaxy II még vékonyabb, és kétmagos processzorral olyan okos dolgokat is tud, mint a szinkrontolmács funkció. Androidos, akárcsak az új tablet a megnövelt méretű, 10.1 kijelzővel.

LG Optimus 3D: a szupererős hardverrel és kétmagos processzorral szerelt készülék az első valódi 3D-s képvilágot adó készülék, mivel szemüveg nélkül is térhatást lát a felhasználó.

Sony Ericsson Xperia Play: a gyártó legnagyobb durranása egy Android 2.3 Gingerbread-alapú telefon, amely 4 inches, 480≈854 pixeles kijelzővel es 1 GHz-es Qualcomm processzor mellett egy Adreno 205-ös grafikai csippel is rendelkezik, hogy olyan játékélményt nyújtson, mint egy Playstation telefon.

HTC Flyer: a kiállítás legjobbjának a HTC-t választották, legnagyobb durranása pedig a Flyer táblagép: a hétcollos tablet brutális hardvere és 1 GB-nyi memóriája minden igényt kielégít – ígéri a gyártó.

A LG Optimus Pad táblagépe is a barcelonai seregszemlén mutatkozott be
A LG Optimus Pad táblagépe is a barcelonai seregszemlén mutatkozott be
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.