Ösztrogén elleni szerekkel a tüdőrák gyógyításában?

A tamoxifen nevű rákgyógyszerről egy most megjelent tanulmány azt állítja, hogy alkalmazásával kisebb a halálos kimenetelű tüdőrák kockázata. Az American Cancer Society (Amerikai Rák Társaság) hivatalos lapjában megjelent cikk szerzőinek elmélete szerint a hormonoknak befolyása van a tüdőrákra, és összefüggés van a szervezet ösztrogénszintje és a tüdőrák kimenetele közt.

Azt, hogy az ösztrogénnek vagy progeszteronnak hatása lehet a tüdőrák kifejlődésére, korábbi eredmények is alátámasztják, hiszen ezeknek a hormonoknak receptorait, fogadómolekuláit tüdőrákos esetek jelentős részében kimutatták már. Arról is voltak adatok, hogy a menopauza alatt ösztrogénkezelésben részesültek között magasabb a tüdőrákban meghaltak aránya. Kézenfekvő megoldásnak látszott tehát az ösztrogén elleni szereket kipróbálni.

A genfi Cancer Instituteban (Rák Intézet) 1980–tól 2003-ig kezelt személyek közül a több mint 6500 mellrákkal diagnosztizált asszony közel felét ösztrogén elleni szerrel kezelték, míg a többiek más kezelésben részesültek, ösztrogént nem kaptak. A betegek sorsát 2007 végéig követték. Tüdőrákban a megfigyelt betegek közül negyvenen haltak meg. S habár a tüdőrák előfordulási gyakorisága az átlaglakosság között és a mellrákos betegeknél azonosnak volt mondható, a betegség kimenetében óriási különbség mutatkozott. Az ösztrogén elleni szerrel kezelteknél 87 százalékkal kevesebb volt a halálos kimenetel, mint az átlaglakosság tagjai között. Dr. Elisabetta Rapiti, a kutatás vezetője szerint ugyan még egyéb tanulmányokat is el kell végezni, de ha azok eredménye is igazolja az ösztrogén elleni szerek jótékony hatását a tüdőrák kimenetelére, ez igen értékes segítséget jelenthet majd a klinikai gyakorlatban a tüdőrákos betegek kezelésében.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.