Gombavész utáni békareneszánsz

Feléledtek a békapopulációk Ausztráliában és az Egyesült Államokban, miután egy gombás fertőzés néhány év alatt óriási területeken kiirtotta őket.

A kitridgombát, a kétéltűekre halálos fertőzés okozóját 1998-ban fedezték fel, és azóta az Antarktisz kivételével minden kontinensen megtalálták. Ott valószínűleg csak azért nem, mert arrafelé egyáltalán nincsenek kétéltűek.

A Természettudományi Múzeum szakemberei Magyarországon is kimutatták, itthon azonban szerencsére nem okozott komolyabb pusztulást, mert elsősorban a magas hegységekben élő állatokat veszélyezteti. A fertőzés Ausztráliában, az Egyesület Államokban, és Euró pában például Spanyolországban pusztította tömegesen a békákat. Az érintett területeken mostanában kezdték csak észlelni, hogy olyan fajok, amelyek korábban teljesen eltűntek, újra megjelentek a patakokban, sőt Ausztráliában némelyik populáció már majdnem elérte a járvány előtti létszámot.

A New Scientist beszámolója szerint ugyanezt figyelték meg az egyesült államokbeli kutatók is. Újra találtak például Sierra Nevadában hegyi sárgalábú békákat, amelyek annak idején eltűntek a területről.

Egyelőre vizsgálják, hogy mitől táltosodtak meg a gombára érzékeny kétéltűek. Az egykor súlyosan fertőzött területeken befogott egyedek mindegyike enyhén fertőzött volt, ez azonban láthatóan nem okozott többé problémát nekik. Az Ausztráliában honos zöld szemű levelibékák bőrén egy eddig nem észlelt, mikroorganizmusokat gátló fehérjét is kimutattak. Valószínűleg ez védi meg a békákat attól, hogy bőrükön túlságosan elszaporodjanak a gombák, és a bőrlégzést, valamint az elektrolitcserét gátolva a vesztüket okozzák.

Újra találtak hegyi sárgalábú békát
Újra találtak hegyi sárgalábú békát
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.