Hiába vágják ki a nyirokcsomókat?

Forradalmasíthatja szakértők szerint a mellrák kezelését az a friss tanulmány, amely szerint a kezdeti (T1, T2) klinikai stádiumban lévő betegek túlélési esélyeit nem javítja érdemben a hónaljárok zsírszövetének eltávolítása – ellenben a beavatkozás növeli a fertőzés és a limfödéma kockázatát.

A masztektómiától, azaz az emlő eltávolításától a lumpektómiáig (csak a rákos csomó eltávolításáig) már bejáratott, azaz a minél kevésbé radikális mellműtétek ismert útján halad tovább az a tanulmány, amelyet szerdán közölt a JAMA, azaz a The Journal of the American Medical Association, az amerikai orvosszövetség folyóirata. Ám a csaknem 900, 50-es éveik közepén járó páciens bevonásával készült, és az USA Nemzeti Rákintézete (NCI) által finanszírozott kutatás az emlőrák kezelésének orvosi protokollját is forradalmasítja amerikai szakértők szerint. Kiderült: bizonyos, a kezdeti (T1, T2) klinikai stádiumokban lévő betegeknél a daganat kezelése szempontjából nincs jelentősége a hónaljárok akár rákos nyirokcsomókat tartalmazó zsírszövete eltávolításának. Nem növeli a túlélési esélyt, ellenben fertőzéseket vagy – a műtöttek 20–50 százalékánál – limfödémát, a nyirokrendszer károsodásával kialakuló végtagduzzanatot okoz ez a gyakorlat.

Az Egyesült Államokban a páciensek mintegy egyötödét, évente 40 ezer nőt vetnek alá a beavatkozásnak feleslegesen, amennyiben legalábbis a daganat átterjedését, azaz a kezelés célját lumpektómia, valamint kemo-, és a mell teljes felületére kiterjedő adjuváns sugárterápia is akadályozza; ezeket a betegek egyébként is megkaphatják az orvosi protokoll részeként. A tanulmány szerint kiegyenlítődik a túlélés esélye azon – hangsúlyozottan a vizsgálat profiljába eső – betegek között, akik nyirokcsomóeltávolításon mentek keresztül, illetve azok között, akik nem. Ez egyaránt 90 százalék felett van ötéves távlatban, a tumor hónalji kiújulása pedig egy százalék alatt. Ugyanakkor a tanulmány nem tagadja az ún. őrszemnyirokcsomó kivételét, amelyből az orvosok megítélhetik az áttétet.

Az eredményről az amerikai napi sajtó is vezető helyen számolt be. Mint a The New York Times a címlapján írta, több rákközpont, köztük egy vezető manhattani onkológiai klinika már az ősszel a tanulmányhoz igazította gyakorlatát, mert tudta, mi jelenik meg a folyóirat hasábjain. – Nagy dolog ez amellrák világában. Feltétlenül módosítja a gyakorlatot – így Elisa Port, a Mount Sinai Medical Center vezető sebésze. – Az az érzésem, hogy rengeteg kárt okozunk – mondta a nyirokcsomók tömegének rutinszerű eltávolításáról Grant Carlson, az Emory Egyetem onkológiai klinikájának sebészprofesszora.

Kevesebb lesz a dolga a szikének?
Kevesebb lesz a dolga a szikének?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.