Győz az Android?

A tavalyi negyedik negyedév végére az élre került a mobil operációs rendszerek mezőnyében .

Bizonyos értelemben már győzött is: a legfrissebb piacelemzések szerint a tavalyi negyedik negyedév végére a mobil operációs rendszerek mezőnyében az élre került, átvéve a vezetést a Nokiához köthető Symbiantól.

Igaz ugyan, hogy egyelőre még nem a mobilok körül forog a világ, ám ha tekintetbe vesszük, hogy az Android-tableteken is fut (és az androidos táblagépek szegmense sokkal gyorsabban nő, mint a jelenleg piacvezető iPadé), már történelmibbnek tűnik a fordulat.

A Nokia esetleges trónfosztása (az eladott mobiltelefonok darabszámában még a finn cég az első, profitban viszont már az Apple, az operációs rendszerek terén pedig mostantól a Google az Androiddal), önmagában is izgalmas fejlemény. De ha egy kicsit a konkrét cégek, illetve platformok mögé nézünk, kiderül, hogy a történet fejlesztési filozófiák és üzleti modellek küzdelméről szól.

Az iPhone OS-hez az fér hozzá, akit az Apple odaenged, és a platform használatát a cég mindenkivel keményen megfi zetteti. Az Android viszont nyílt, azaz bárki fejleszthet rá. Üzletileg az utóbbi években az Apple megközelítése tűnt eredményesebbnek, ám ha az Android népszerűbb lesz, az a hardver- és a tartalomipart is a Google-höz vonzhatja. Ráadásul az Android új 3.0-ás verziója fejlettebb is az összes versenytársnál.

Igaz, vannak más, szintén sikergyanús nyílt forrású rendszerek is: a HP legújabb táblagépén például a WebOS fut, ami ezt a rendszert is egy pillanat alatt a nagyok közé emelheti. (H.M.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.