A japán nők netfüggőbbek

A japán nők nagyobb arányban netfüggők, mint a férfiak – derül ki egy 64 ezer fős felmérésből, amelynek eredményeit most hozta nyilvánosságra a Tokió Egyetem kutatócsoportja. Japánban ez volt az első ilyen felmérés.

A netfüggőség a közösségi portálokon való hosszas chatelésen és az online játékon túlmenően még azt is jelenti, hogy ha valaki abbahagyja a netezést, vagy azt tőle megvonják, akkor pszichésen, mentálisan labilissá válik. Valójában tehát a netfüggőség egyfajta pszichés alapú betegség, amely ha eluralkodik a mértéktelen netezőn, nemcsak az illetőnek a közvetlen környezetével való kapcsolatát teheti tönkre, hanem saját magára nézve is, egészen az öngyilkosságig veszélyes lehet. A kutatócsoport függőségnek tekintette a mobiltelefon mértéktelen használatát is, amikor valaki állandóan SMS-eket küldözget és vár, vagy a mobilján netezik és játszik.

A felmérés szerint a netezőkön belül az online játékosok 15 százaléka netfüggő, a mobilfórumozók 11 százaléka és a mobiljátékkal szórakozók 6 százaléka függő. Minden függőségi csoporton belül a nők aránya magasabb a férfiakénál, így például az online játékfüggőkön belül arányuk 9 százalék, ami 6 ponttal meghaladja a férfiakét. A közösségi portálok netfüggőinek 52 százaléka keresi a kapcsolatot más netezőkkel, vagyis az emberi kapcsolatok motivációja dominál. Egy szakértő véleménye szerint a netfüggő nők magasabb részaránya azzal magyarázható, hogy ők a férfiaknál hajlamosabbak az érzelmekről is írni, érzéseik leírásával több időt töltenek, és jobban elmerülnek a netezésben.

Ugyanez a kutatócsoport nemrég egy szűkebb csoportra is végzett felmérést, ahol ezer első évfolyamos középiskolást kérdeztek meg netszokásaikról. A diákok 3,4 százalékát találták netfüggőnek, akiknek a szülőkkel, saját iskolájukkal szembeni elégedettségi foka 20 ponttal volt alacsonyabb társaikénál. Ezek a netfüggő tanulók emberi kapcsolataikban türelmetlenebbek, idegesebbek, ingerlékenyebbek, és ha nincs társ vagy szakember, akivel problémáikat közvetlenül megbeszélhetik, akkor bezárkóznak, még inkább a net világába menekülnek. Ez is mutatja, mennyire fontos szerepe van az iskolának és a szülőknek, hogy a fiatalokat kirángassák a netes bezártságból, amely személyiségüket rombolhatja. Hogyan állapítható meg valakiről, hogy netfüggő-e? Nem is kell ehhez pszichológushoz menni, már vannak öntesztelő kérdéssorok. Az egyik a függőségnek 26 fokozatát különbözteti meg.

A sor elején a legenyhébb tünet áll, amikor valaki csak a mobilját notóriusan nyomkodja, jött-e részére SMS, és ha nem, akkor depresszióba esik. A következő fokozat az, ha valaki minden konkrét cél nélkül felmegy a netre, és órákra ott ragad. A sor utolsó előtti stádiumában a netező már nem tud elszakadni a géptől, kényszerképzetei és szürreális látomásai vannak. Az utolsó fázisban másokat provokál, őket ellenségnek tekinti, akiket akár meg is ölne, majd komolyan fontolgatja az öngyilkosságot. Innen már csak egy lépés vezet azokhoz a közösségi portálokhoz, ahol az öngyilkosjelöltek csoportjai szerveződnek. Betegessé válik a függőség a 13. fokozattól, itt van a fordulópont, amikor a netező már nem áll szóba saját családtagjaival és barátaival, mert számára fontosabb lett a net, a szórakozás. A net veszélyeit felismerve az utóbbi években a japán netrendőrség már figyeli az öngyilkosjelöltek fórumait, hogy még idejében megakadályozhassák a tragédiát.

Magyarországon még nem készült átfogó kutatás a netfüggőségről. Szakmai becslések a rendszeresen internetezők 6 százalékára teszik az arányukat, az érintettek mintegy fele 20 éven aluli. Arról nincs információ, hogy a netfüggők nem szerintimegoszlása eltérne az internethasználók körében tapasztalt férfi-nő (52:48-as) aránytól.

Az iskola és a szülők szerepe nagyon fontos a rossz szokások visszaszorításában
Az iskola és a szülők szerepe nagyon fontos a rossz szokások visszaszorításában
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.