Regiszter van, pénz nincs

A kutatók körében Nekifutként ismert (Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Felmérés és Útiterv) projekt keretében elkészült a Nemzeti Kutatási Infrastruktúra Regiszter (https:// regiszter.nekifut.hu).

A jelenleg 395 kutatóeszközt tartalmazó regisztert azért hozták létre, hogy az lehetőleg naprakész és jól használható információval szolgáljon nagyobb kutatási infrastruktúráinkról. A regiszter feltöltését a legfontosabb, úgynevezett stratégiai jelentőségű kutatási infrastruktúrákkal (SKI) kezdték – a honlap egy egyméteres átmérőjű csillagászati távcsővel indul. A regisztert fokozatosan bővítik valamennyi jelentősebb, szabályozott keretek között hozzáférést biztosító hazai kutatási infrastruktúrával, illetve a magyar kutatók számára hozzáférhető nemzetközi, elsősorban EU-beli kutatási infrastruktúrákkal.

Regisztere tehát már van a kutató-fejlesztő cégeknek, pénzük viszont csak annyi, amennyit elő tudnak teremteni. Elvileg több is lehetne, például az innovációs alapból. A cégek idén innovációs járulék címén 22,8 milliárdot fizetnek be az alapba, amihez az állam hozzátesz 23,2 milliárdot, azaz ebben az évben tehát 46 milliárd forintnyi kutatást-fejlesztést támogató pályázatot lehetne kiírni. A pályázatokról azonban nincs hír. Ha a tavalyi évet vesszük alapul, akkor nem sok jóra számíthatnak a vállalkozások.

Az Orbán-kormány egyik első intézkedése az volt, hogy tavaly nyáron azonnali egyenlegjavító intézkedésként az innovációs alapból 16 milliárd forintot zárolt. A Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH) közleményben tudatta, hogy 2010. június 29-én 17 órától a Kutatási és Technológiai Innovációs Alap (KTIA) pályázati felhívásaira átmenetileg sem a papíralapon, sem az elektronikus úton eljuttatott pályaműveket nem fogadják. A pályaművek újbóli befogadásáról az NKTH honlapján tájékoztatást jelentet meg. Ilyen tájékoztatás azóta sem jelent. Illetve annyi, hogy december elején egy körlevél ment ki az érintetteknek, hogy az NKTH-nak nem áll módjában kifizetést teljesíteni, szerződést kötni (a korábban elvégzett munkákra már megítélt pénzeket sem fizetik ki!), pályázati döntést hozni. Az ősz folyamán 4,5 milliárd forintot – nemzetközi kötelezettségek miatt és néhány vállalkozás számára – mégis kifizettek.

Az átszervezés lényege, hogy 2011 januárjától a Nemzetgazdasági Minisztériumtól a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz került az innovációs alap fölötti rendelkezési jog, valamint az innovációs alap alapkezelői feladatai. A jogszabály-módosítások eredményeként a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal jogutódjaként kormányrendelettel létrejött a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH). Az átadás-átvételi eljárás folyamatban van, várhatóan februárban lezárul. Az innovációs alapból újabb kifizetésekre csak ezt követően kerülhet sor. 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.