Takarékos műholdak fejlődő országoknak

A japán Ember nélküli Űrkutatási Intézet (USEF) két elektronikai nagycég, a NEC és a Mitsubishi Denki együttműködésével megfigyelő műholdakat fejleszt a fejlődő országok részére. Az érintett országokban nagy igény mutatkozik megfizethető árú katasztrófamegelőzési, mezőgazdasági, természeti erőforrás-kutatási célú műholdak iránt.

2013-ig két súlykategóriát fognak kifejleszteni, egyrészt a 100-200 kg-os kis műholdakat, másrészt a valamivel nagyobb, 400 kg-osakat. Ez utóbbiak a tervek szerint már 2011-ben el is készülnek. Két fajtájuk lesz, az optikai rendszerű műholdak a földfelszín megfigyelésére, a radarrendszerűek éjjel-nappali üzemben főleg az időjárás, esőzónák megfigyelésére alkalmasak. A fejlődő országok mindkét fajtát be akarják szerezni.

Az optikai rendszerű műholdak ára 5 milliárd jen (kb. 11,5 milliárd forint), a radarrendszerűeké 8-9 milliárd jen (kb. 18-20milliárd forint) lesz, ami mindenképpen olcsóbb, mint a sokkal nehezebb, egykét tonnás amerikai és európai gyártmányú műholdak, amelyek több tízmilliárd jenbe is kerülnek. Japán évente 5-10 műholdat szállít majd a fejlődő országokba.

Radarrendszerű műhold: olcsó és hatékony
Radarrendszerű műhold: olcsó és hatékony
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.