Kivándorlás Afrikából

Az Arab-félszigeten talált kőeszközökből az derült ki, hogy már 125 ezer évvel ezelőtt elkezdte benépesíteni a modern ember a Földet. Ez azt jelenti, hogy az eddig hittnél ötvenezer évvel korábban hagyta el Afrikát.

A felismerést arra alapozzák a Science magazinban megjelent tanulmányukban német és brit tudósok, hogy az Arab-félszigeten, az Egyesült Arab Emirátusok területén, Jebel Faya közelében olyan, 125 ezer évvel ezelőtt megmunkált kőeszközöket találtak, amelyeket csak a modern ember készíthetett el. A Hans-Peter Uerpmann tübingeni régész és Simon Armitage, a londoni egyetem kutatója által meglelt primitív szerszámokhoz hasonlókat eddig csak Kelet-Afrikából ismertek a tudósok. Ez a felismerés ellentétben áll azzal a korábbi feltételezéssel, hogy a Homo sapiens legfeljebb 60-70 ezer évvel ezelőtt hagyta el Afrikát.

Az említett időszakban a Vörös-tenger és az Ádeni-öböl között vélhetően szárazföld lehetett, így az emberek ezt az utat választották az Arab-félsziget felé. Feltehetőleg a korábbinál kedvezőbb klimatikus körülmény hatására vándoroltak az Arab-félszigetre elődeink – a száraz sivatagos állapotok helyett a kivándorlás idején tavas-folyós, füves terület lehetett ez a vidék. Az Arab-félsziget meghódítása után elődeink tovább vonultak a Perzsa-öböl mentén és egészen Dél-Ázsiáig jutottak.

Már eddig is több lelet azt valószínűsítette, hogy az ember az eddig hitt 60-70 ezer évnél jóval korábban elhagyta Afrikát. Egyébként hogyan fordulhatott volna elő, hogy Indonéziában 74 ezer éves kőeszközöket találtak, Indiában pedig 60 ezer évesnél idősebb eszközökre bukkantak. Az indiai leletekkel kapcsolatban egyes kutatók azt vallják, hogy azokat egy nem sokkal később kipusztult csoport alkotta, akiknek helyére egy későbbi kivándorlás során telepedtek le emberek. A modern emberek kivándorlására egy másik példa az a 81–119 ezer éves eszközlelet, amelyet a mai Izrael területén találtak.

Kordos László őslénykutató szerint ez a lelet is megerősíti azt a logikus feltételezést, hogy a kétszázezer évvel ezelőtt Etiópiában kialakult modern ember az Arab-félszigeten keresztül hagyta el a kontinenst – a Gibraltári-szoroson keresztül való kivándorlást nem tartja valószínűnek. Az, hogy az eszközöket a Homo sapiens egyik csoportja hozta létre, a tárgyak megformálásából következhet.

125 ezer éves kőeszközök
125 ezer éves kőeszközök
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.