Élménylexikon hanggal és filmmel

Hétfőn indult a nyilvános próbaüzeme a Qwiki amerikai multimédiás lexikonnak. Az alkalmazás az adott keresőkifejezésekhez tartozó tartalmakat automatikusan egy rövidfilmbe rendezve mutatja be, miközben a szöveget fel is olvassa.

A Columbia Egyetemen végzett, idén 27 éves Doug Imbruce, és a korábban Altavista, majd Google alkalmazott Louis Monier két évig fejlesztette a programot, mellyel egy tavalyi vállalkozói versenyen megnyerték az 50 ezer dolláros fődíjat. Ezután tették publikussá a szoftverüket a qwiki.com címen. Abból indultak ki, hogy ha az ember szívesebben néz videót, mint olvas szöveges dokumentumokat, akkor hasznos lenne, ha a keresőprogram eleve így szerkesztené össze a találatokat.

Első kísérletünk egy olyan iPhone ébresztőóra volt, ami a pontos időt követően bemondja a dátumot, az időjárást, és hogy a nap hátralevő részére milyen feladatokat terveztünk. Most is hasonlóan tesz a program, de szinte bármilyen keresőkifejezésre.

Bár a szoftver már induláskor is kétmilliós szócikktárral rendelkezik, van lehetőség arra, hogy a meglévő adatbázist a Wikipédiához hasonlóan, regisztráció után egyedileg bővítsük. Jelenleg a cikkek mindegyike angol nyelvű, de vannak közte magyar vonatkozásúak is. Részletes bemutatót lehet látni a pálinkáról, a Rubik-kockáról, de akár az Árpád-házról és Lékó Péterről is.

A javasolt találatok közt van pár gyöngyszem: a tavalyi sanghaji expó magyar sikerének számító gömböcnek, ha angol helyesírás szerint ékezet nélkül adjuk meg a nevét, akkor a program automatikusan kijavítja magyar ékezetesre, ha pedig a pannon szóra keresünk, akkor az egykori tenger vagy a római provincia helyett a második legnagyobb magyar mobilcéget javasolja, de csak az új nevén.

Nézzük, mit kapunk, ha egy alföldi kisvárost adunk meg: „Csongrád a vele azonos nevű megyében, Dél-Magyarországon fekszik és közel 18 ezren lakják. Nyáron különösen szép a folyópart, ahol olyankor pezsgő társasági élet zajlik. A város egyébként nagyon csendes és békés, a helyiek vendégszeretőek és barátságosak. A település kis mérete miatt minden gyaloglótávolságon belül elérhető, de akár jól megközelíthető a kiépített kerékpárúton is.” Olykor érződik az amerikai megközelítés: európai ember valószínűleg nem négyzetmérföldben adná meg a város területét.

Jobban szeretjük a filmbe rendezett információt
Jobban szeretjük a filmbe rendezett információt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.