Digitális írástudás tíz ujjal

A vakon gépelés a számítógép és az internet segítségével is megtanulható –újabban egy magyar program segítségével is.

Hogy mi szükség van a koputerek korában (amikor mindenki rendelkezik egy alapszintű gépelési rutinnal) gépírástudásra, azt nem is olyan könnyű átlátni. A számok talán segítenek: a jól begyakorolt vakírás esetén az ujjaink mindössze negyedannyi távolságot tesznek meg a billentyűzet felett, mintha két ujjal gépelnénk. Ez persze nem jelent feltétlenül négyszeres gyorsaságot –és négyszeres hatékonyságot is csak akkor, ha a gondolkodásunk, vagyis a szövegteremtő képességünk gyorsabb, mint a kezünk. Ha viszont fordított a helyzet, van segítség: a gépírás online módon is hatékonyan tanulható. Tökéletes megoldás egyelőre nincs, ám a kínálat folyamatosan bővül, és a színvonal is nő.

A magyar nyelvű, magyar fejlesztésű NetType.net portál és program a legújabb alkalmazás a „kirakatban”. Hátránya, hogy fizetős, előnye leginkább az igényesen kidolgozott, informatív kezelőfelület, és aműködőképesség (több évtizednyi analóg gépírásokta tási tapasztalatot próbáltak belegyúrni). A szoftver minden tekintetben igyekszik pótolni a gépírásoktatót: gondoskodik a szükséges visszajelzésről az egyes leckék elvégzése után. A beépített játékok kikapcsolódásnak és gyakorlásnak is hasznosak, ezt is a javára írhatjuk. Ellene szólhat ugyanakkor, hogy viszonylag gyors internetet igényel (nagyjából az 5Mb/s-es kapcsolat jelenti a határt).

Természetesen akad néhány apró konstrukciós hiba: az eredményeket a program grafikusan is ábrázolja, de az előrehaladásunkat nehezen tudjuk nyomon követni, és az értékelés sem mindig naprakész (nem frissül magától). Ez azonban nem sokat von le a használhatóságból: aki végicsinálja az összes leckét, garantáltan megtanul gépelni. A tudásnak azonban ára van – és nem csak forintban: napi 45 percnyi gyakorlás kell hozzá, rátermettségtől függően 8–12 héten át.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.