Sárga a fehér LED villanykörte

A már használatos LED fényű világítótestek enyhén kékes fényétől tartók számára dolgozták ki a Philips kutatói az első, már fehér fényt sugárzó, EnduraLED elnevezésű LED-es villanykörtét.

Az új fényforrás fehér LED fényének titka, hogy a LED (fényt kibocsátó dióda) enyhén kékes hullámtartományban sugárzott fényét a klasszikus, körte alakú üvegburkolat belső felületére felvitt sárgás foszforréteg megszűri. A kilépő fény az emberi szemnek legmegfelelőbb fehér színű lesz. Emellett előnyös a megszokottal azonos mérete, alakja, foglalata. Sárga színe csak kikapcsolt állapotában látható.

A fejlesztők tájékoztatása szerint az EnduraLED a 60 wattos klasszikus izzókénak megfelelő 800 lumenes fénykibocsátásakor csak 12 wattot fogyaszt, s a ré giekénél 25-ször hoszszabb ideig használható. Ezért – 40 dollárért – nyolc év garanciával árusítják.

Amellett hogy fehér fényt ad, nagyon takarékos és környezetkímélő is, így már minden tekintetben helyettesítheti az izzószálas, ám a fény mellett sok felesleges hőt is kibocsátó villanykörtét. S mert az új fényforrás higanyt sem tartalmaz, joggal nevezik a „legzöldebb” fényforrásnak.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.