Technofile

Iráni netrendőrség

Az iráni rendőrfőnök az internet ellenőrzésének jogával szeretné felruházni a rendőrséget. Az első, hálópásztázó rendőrségi csoportok már ebben a hónapban megalakulnak. A teheráni kormány ezzel olyan fegyverre tesz szert, amelyet bevethet az ellenzék ellen, egyben pedig védőpajzsot hoz létre az olyan internetes támadások ellen, mint amilyet a Stuxnet számítógépes vírus okozott az urándúsítási program hátráltatása végett.

Felhő a CeBIT-en

Az idei CeBIT számítástechnikai és informatikai kiállítás és vásár fő témája a számítástechnikai felhő lesz. A március 1. és 5. között látogatható rendezvényen külön „falut” kap a Cloud Computing World 1500 négyzetméteren, ahol olyan nagyvállalatok képviseltetik magukat, mint a SAP, a Salesforce, a Siemens Enterprise, az Accenture, a Cisco, a T-Systems, az Intel, a Microsoft, valamint a Google.

Kávé SMS-ben

A Starbucks kávézólánc 6800 amerikai üzletében szerdától mobiltelefonnal is lehet fizetni. A számlát egyelőre iPhone- vagy BlackBerry-alkalmazások segítéségével lehet kiegyenlíteni, de a bankkártyahátterű szolgáltatást hamarosan hozzáférhetővé teszik az androidos készülékek tulajdonosai számára is.

Jön az IPv6

A Google, a Yahoo és a Facebook közreműködésével június 8-ra tervezik az új IPv6-os internetcímek világméretű tesztelését, miután az idén végleg elfogynak a hetvenes évek végétől rendszeresített IPv4-es címek. A www.isoc.org címen hálózatüzemeltetők, weblaptulajdonosok és egyedi felhasználók is ellenőrizhetik, hogy az általuk használt rendszer készen áll-e az új szabványra.

Gyengélkedő Sony

A vártnál gyengébb eredményekről számolt be csütörtökön a Sony Ericsson: a mobiltelefonokat gyártó japán–svéd vegyes vállalat a tavalyi utolsó negyedévben kevesebb készüléket adott el. A karácsonyi szezon miatt kulcsfontosságú október–decemberi időszakban összesen 11,2 millió Sony Ericsson telefon kelt el világszerte, a 2009. negyedik negyedévi 14,6 millió után. A forgalom így 1,53 milliárd euróra esett az előző évi 1,75 milliárdról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.